logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Notarii nu mai au voie sa intocmeasca acte de vânzare-cumparare pentru terenurile care nu au cadastru Inapoi Valorificari Creante

19 Octombrie 2009

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România (UNNPR) a emis o hotarâre interna prin care interzice notarilor sa mai întocmeasca acte de vânzare-cumparare pentru terenurile agricole care nu au cadastru si intabulare.

Masura menita sa îi apere pe proprietari sa cumpere terenuri mai mici decât cele înscrise în acte are si efecte adverse. În unele zone ale tarii, piata achizitiilor de terenuri agricole este blocata.

În momentul de fata, investitorii în terenuri agricole nu mai pot sa cumpere pamânt în judetele Buzau, Teleorman, Olt, Ialomita, Constanta, unde lucrarile de cadastru sunt extrem de anevoioase si pot dura ani la rând, a spus avocatul Radu Gilescu de la firma CHSH Gilescu & Partenerii. Cum notarii refuza sa autentifice actele de vânzare-cumparare în lipsa cadastrului si a intabularii, cumpararea de terenuri în vederea comasarii nu va mai fi posibila, desi aceasta este permisa explicit prin Legea nr. 247/2005.

Decizia notarilor i-a prins pe picior gresit pe câtiva investitori din Danemarca si din Austria, care risca sa piarda zeci de milioane de euro platite ca avans la precontractele întocmite înainte de decizia interna. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România (UNNPR) a transmis notarilor Hotarârea nr. 290/11.09.2009 în care se mentioneaza negru pe alb: “Notarul public va verifica daca cumparatorul detine în proprietate cel putin o parcela sau o cota din aceasta, alaturata celei care se înstraineaza în scopul comasarii”. Daca aceasta conditie nu este îndeplinita, “notarul va pune în vedere partilor ca în vederea înstrainarii vor trebui sa întocmeasca documentatia cadastrala potrivit dispozitiilor Legii nr. 7/1996 cu modificarile si completarile ulterioare”. Or, la ora actuala, un proprietar nu îsi poate întocmi singur sau printr-un expert o documentatie cadastrala în vederea intabularii terenului respectiv atât timp cât la nivelul întregii zone nu exista o harta cadastrala întocmita la nivel regional sau teritorial. Avocatii invoca Legea 247/2005 privind “reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente” care prin exceptie permit încheierea de contracte de vânzare-cumparare fara intabulare, în vederea comasarii terenurilor.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.