logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
AVAS va solutiona despagubirea asociatilor persoanelor juridice, in baza Legii 10/2001 Inapoi Valorificari Creante

12 Octombrie 2009

Prin legea nr. 302/2009, s-a stabilit ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va solutiona cererile de despagubire, potrivit legii nr. 10/2001, in cazul persoanelor fizice, asociati ai persoanelor juridice care detineau imobilele si alte active in proprietate la data nationalizarii.

Legea nr.302/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 680 din 9 octombrie 2009.

Potrivit noilor prevederi, AVAS se va substitui Ministerului Finantelor, in stabilirea masurilor reparatorii pentru persoanele fizice, asociati ai persoanelor juridice care detineau imobile si alte active in proprietate la data preluarii acestora in mod abuziv.

”In procesele si cererile avand ca obiect stabilirea, potrivit prevederilor art. 31 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a masurilor reparatorii prin echivalent si/sau a valorii recalculate a actiunilor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se substituie si dobandeste calitatea procesuala a Ministerului Finantelor Publice si institutiilor publice implicate, preluand toate drepturile si obligatiile procesuale ale acestora, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi.” se arata in actul normativ .

Totodata, legea stabileste ca masurile reparatorii prin echivalent se propun dupa stabilirea valorii recalculate a actiunilor, prin decizia motivata a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Pana in prezent, Legea nr. 10/2001 stabilea la art. 31, alineatul (3), ca masurile reparatorii prin echivalent se vor propune, dupa stabilirea valorii recalculate a actiunilor, prin decizia motivata a institutiei publice implicate in privatizarea societatii comerciale care a preluat patrimoniul persoanei juridice sau, dupa caz, prin ordin al ministrului finantelor publice, in cazul in care societatea comerciala care a preluat patrimoniul persoanei juridice nationalizate nu mai exista, nu poate fi identificata, ori nu a existat o asemenea continuitate.

In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, MFP va proceda la predarea catre AVAS, pe baza de opis, a fiecarei notificari, insotite de toata documentatia depusa de catre persoanele fizice, asociati ai persoanei juridice care detinea imobilele si alte active in proprietate la data preluarii acestora in mod abuziv si care nu a fost solutionata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si a dosarelor avand ca obiect contestarea ordinelor emise in temeiul art.31 din Legea nr. 10/2001.

Totodata, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, entitatile investite cu solutionarea notificarilor formulate in temeiul prevederilor art. 31 din Legea nr. 10/200, cu exceptia celei prevazute la alin. (l), vor proceda la predarea catre AVAS a notificarilor si a documentatiei primite si care nu au fost solutionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

In plus, legea prevede ca AVAS va solutiona in termen de 120 de zile de la expirarea termenelor mentionate mai sus, toate notificarile care sunt insotite de documentatie completa si care nu au fost solutionate pana la data intrarii in vigoare a legii.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.