logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Bancile aveau de recuperat de la clienti 1,7 mld. euro la sfarsitul lui octombrie Inapoi Valorificari Creante

26 Noiembrie 2009

Firmele si populatia aveau de platit catre banci, in octombrie, rate restante de 7,2 mld. lei (1,7 mld. euro), de aproape trei ori mai mult decat in aceeasi luna din 2008, pe fondul cresterii numarului somerilor si al firmelor intrate in faliment si al scaderii veniturilor disponibile.

Comparativ cu luna septembrie soldul restantelor a crescut cu circa 700 milioane de lei, indica datele BNR.

Analistii spun insa ca ritmul de crestere a restantelor da semne de aplatizare chiar daca avansul acestora nu se va opri pana la jumatatea anului viitor.

"Fluctuatii vor mai exista, dar tendinta este de aplatizare. Ritmul de crestere a somajului s-a diminuat deja si ar trebui sa vedem o tendinta similara si in cazul restantelor in perioada urmatoare", noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Cele mai mari restante se inregistrau la creditele in moneda nationala, depasind 4 mld. lei, adica 5% din totalul imprumuturilor acordate pe acest segment. In schimb, restantele la valuta au avut cea mai rapida ascensiune, in ultimul an urcand de 3,8 ori. Restantele in valuta au accelerat mai ales in ultimele luni din 2008 si in prima parte a acestui an, pe fondul deprecierii accentuate a leului.

Per total, rata restantelor raportat la soldul total al creditelor a urcat in octombrie pana la 3,55%, comparativ cu 3,25% in septembrie si 1,28% in aceeasi luna a anului trecut.

In unele judete insa restantele au crescut de patru ori intr-un singur an, ponderea acestora in total imprumuturi ajungand pana la 7,44% in Bistrita-Nasaud, de exemplu. In alte cateva judete, restantele depasesc cinci procente.

La polul opus se afla Gorj, Tulcea sau Dambovita, unde ponderea creditelor restante in total imprumuturi se situeaza in intervalul 2-2,5%. In Bucuresti, ponderea restantelor este de 3,1%. "Factorii care genereaza acest decalaj intre judete sunt cei standard, in principal somajul. In Bucuresti, de exemplu, avem un somaj foarte mic, ceea ce face ca restantele sa fie sub medie", spune Chidesciuc. Rata somajului in Capitala era de 2,1% in octombrie, comparativ cu o medie de 7,1% la nivel national.

In ultimii ani, romanii au preferat sa se imprumute mai mult in valuta in conditiile in care diferentialul de dobanda dintre creditele in lei si cele in alte monede s-a mentinut constant la un nivel ridicat.

Astfel, la sfarsitul lunii octombrie creditele in valuta insumau 122,5 mld. lei, reprezentand peste 60% din totalul imprumuturilor acordate de banci.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.