logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Bancile-mama isi reafirma angajamentul fata de Romania Inapoi Valorificari Creante

20 Noiembrie 2009

Bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania si-au reafirmat, in cadrul unei reuniuni a Grupului de initiativa in domeniul coordonarii bancare europene, desfasurate saptamana aceasta la Bruxelles, angajamentul in ceea ce priveste mentinerea expunerii fata de Romania, precum si asigurarea unor rate de adecvare a capitalului de peste 10 la suta pentru subsidiarele acestora, in concordanta cu rezultatele analizelor stress test realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

La aceasta reuniune au participat reprezentanti ai celor noua banci-mama cu subsidiare in Romania (Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank) si ai Bancii Nationale a Romaniei, Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar International (FMI), Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Bancii Europene de Investitii (BEI), Bancii Mondiale, Bancii Centrale Europene, precum si ai autoritatilor din tarile de origine.

Reuniunea a reprezentat o continuare a celor organizate in 26 martie si 19 mai, cand bancile s-au angajat initial sa-si mentina pozitiile in Romania. La finele lunii octombrie 2009, expunerile bancilor-mama erau, in mare masura, mentinute la nivelul de la data de referinta (martie 2009). Au existat cateva situatii in care expunerile au coborat temporar sub nivelul convenit. Aceste banci si-au reinnoit intentia de a intreprinde demersuri pentru respectarea angajamentelor. In acest sens, bancile au evidentiat necesitatea de a avea la dispozitie instrumente de plasament adecvate.

Este important de mentionat ca, pana la sfarsitul lunii septembrie 2009, toate bancile-mama si-au respectat angajamentele asumate in ceea ce priveste indeplinirea cerintelor de capital suplimentar pentru anul 2009, asigurand mentinerea raportului de adecvare a capitalului la niveluri de peste 10 la suta in cadrul subsidiarelor pe intreaga perioada de derulare a programului.

Participantii la reuniune au fost informati si in legatura cu stadiul discutiilor desfasurate intre FMI si CE, pe de-o parte, si autoritatile romane, pe de alta parte, cu privire la reevaluarea programului de sustinere a balantei de plati, program care ramane in vigoare. Discutiile vor continua pe parcursul saptamanilor urmatoare, iar o noua misiune va reveni la Bucuresti imediat dupa clarificarea situatiei politice pentru a finaliza cu succes reevaluarea.

Participantii au recunoscut rolul vital al Initiativei in domeniul coordonarii bancare europene in ceea ce priveste evitarea adancirii crizei in Romania, in contextul unui mediu economic dificil. Concluzia participantilor la reuniune a fost ca angajamentul asumat de bancile-mama, coroborat cu aranjamentul multilateral de finantare externa, va ajuta sistemul bancar din Romania sa faca fata in mai bune conditii declinului actual, contribuind totodata la revenirea economiei pe o traiectorie ascendenta sustenabila.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.