logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Bancile trateaza teama de somaj cu asigurari Inapoi Valorificari Creante

13 Noiembrie 2009
Patru banci vand la pachet cu creditele si polite care ofera protectie imprumutatilor daca raman fara job sau daca se imbolnavesc si nu mai pot munci.
Numarul somerior a ajuns la peste 625.000 de persoane la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu aproximativ 70% fata de sfarsitul anului trecut, potrivit statisticilor publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. In plus, FMI anticipeaza cresterea numarului de someri cu inca 248.000 de persoane pana la sfarsitul acestui an. Cresterea somajului si efectul acestei amenintari au redus apetitul populatiei de a contracta imprumuturi. In consecinta, bancile incearca sa trateze aceasta frica a potentialilor clienti cu asigurari care sa acopere plata ratelor in cazul pierderii slujbei.
Astfel, BCR, Raiffeisen, UniCredit Čširiac si Garanti ofera polite impotriva riscului de somaj celor care conctracteaza un imprumut. BCR, UniCredit Čširiac si Garanti ofera aceste asigurari numai celor care contracteaza credite de consum, in timp ce asigurarile vandute de Raiffeisen pot fi atasate oricarui tip de imprumut, inclusiv celor luate prin intermediul cardurilor. Singura institutie care ii pune obligatoriu sub umbrela unei astfel de polite pe toti clientii care iau un credit de consum este Garanti, asigurarile fiind achitate de banca. In cazul celorlalte institutii, asigurarile sunt optionale.
Costuri si acoperire
Asigurarile vandute de banci persoanelor care iau credite mai acopera si riscurile de invaliditate temporara sau permanenta, precum si riscul de deces. Polita vanduta de BCR exclude riscul de deces, insa acesta este asigurat gratuit de banca prin intermediul unei alte asigurari.
Clientii BCR care raman fara job sunt despagubiti cu echivalentul a maximum noua rate lunare, in timp ce debitorii celorlalte trei banci pot beneficia in astfel de situatii de indemnizatii suficiente doar pentru plata a sase rate lunare.
Mult mai important, despagubirile pe unele polite sunt platite dupa cateva zile, iar pe altele, dupa cateva luni. Clientii Garanti incep sa incaseze despagubirile dupa zece zile de la depunerea actelor care dovedesc ca au devenit someri, in timp ce indemnizatiile de somaj platite pe asigurarile vandute de Raiffeisen si UniCredit Čširiac vin abia dupa trei luni. In consecinta, pana la incasarea despagubirilor, somerii trebuie sa se descurce singuri cu plata ratelor. Daca clientul asigurat nu mai poate munci, politele vandute de UniCredit prevad plata de despagubiri ceva mai rapid, dupa doua luni de la incident. Contractele de asigurare stabilesc insa si numarul maxim de rate pe care le poate primi un asigurat daca se produc mai multe riscuri: 12 - in cazul clientilor Garanti, 24 - pentru debitorii BCR.
In cazul politelor platite de clienti, primele de asigurare sunt fixe pe intreaga perioada a contractului si sunt achitate lunar, odata cu rata. In cazul unui imprumut de 10.000 de lei, polita care acopera si riscul de somaj costa intre 9,1 lei si 20 de lei pe luna.


 


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.