logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Bancpost incepe sa vada rezultatele restructurarii Inapoi Valorificari Creante

26 Noiembrie 2009

Grecii de la Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, au raportat un profit de 3,3 milioane de euro pentru operatiunile din Romania in trimestrul al treilea.

Din trimestrul al patrulea din 2008 grupul anuntase pierderi din operatiunile locale.

Cumulat pe primele noua luni, Eurobank a anuntat la Atena o pierdere de 4,3 milioane de euro pentru operatiunile din Romania, mai mica insa decat cea inregistrata la jumatatea anului, de 7,6 milioane de euro.

"Am realizat profit la nivel individual (exclusiv Bancpost, n.red.), aproximativ egal cu cel raportat de grup pentru Romania. Am provizionat foarte agresiv in prima parte a anului, iar pentru partea a doua ne asteptam ca necesarul de provizionare sa scada, atat ca volum absolut, cat si ca tendinta", a comentat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele executiv al Bancpost.

Potrivit datelor prezentate la Atena de Eurobank, creditele neperformante (cu restante mai vechi de 90 de zile) au urcat in trimestrul al treilea cu 71 de milioane de euro, ajungand sa reprezinte 10,8% din portofoliu, fata de 3,2% in decembrie anul trecut. In trimestrul al doilea neperformantele urcasera cu 105 milioane de euro, iar in primul trimestru se inregistrase un varf de 129 de milioane de euro. "Anul acesta este unul special, in care ne intereseaza mai mult solvabilitatea si soliditatea bancii decat profitabilitatea. Este cu adevarat important sa mentinem un nivel de solvabilitate care sa dea siguranta clientilor nostri".

La sfarsitul lunii octombrie Bancpost avea solvabilitatea (indicator care masoara adecvarea capitalurilor proprii in functie de riscurile asumate) de 17,4%, peste nivelul cerut de BNR si FMI, de 10%. Bancpost are in prezent un capital social de 1,09 mld. lei (255 mil. euro), mai mult decat dublu fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Eurobank a raportat la sfarsitul lui septembrie un sold de 3,54 de miliarde de lei pentru creditele acordate in Romania, in scadere cu 4% fata de nivelul de 3,68 mld. euro din iunie.

"Cererea de finantari a fost mult mai redusa in aceasta perioada, astfel ca am dat putine credite noi, in pofida faptului ca am avut campanii de publicitate. Pe de alta parte, am externalizat un volum substantial de credite catre firme din cadrul grupului", explica Bogza scaderea soldului creditelor. Soldul depozitelor a coborat cu 15%, pana la 1,9 miliarde de euro.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.