logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Capcanele contractului de lease-back pentru persoanele fizice Inapoi Valorificari Creante

09 Octombrie 2009

Criza economica si lipsa banilor i-au facut pe romani sa accepte statul cu chirie in propria casa. Desi nu este o inventie financiara recenta, lease-back-ul a inceput sa fie practicat din ce in ce mai des si in Romania si se aplica in special in cazul proprietatilor imobiliare.

Fie ca este vorba de antreprenori care vor sa isi acopere datoriile, sa isi dezvolte afacerea sau romani, persoane fizice, care au nevoie de bani, lease-back-ul presupune vanzarea unei proprietati catre o societate financiara, in baza unui contract de leasing, urmand, ca ulterior, pentru a o recupera, fostul proprietar sa plateasca rate.

Potrivit companiilor de leasing, pentru un imobil evaluat la 100.000 de euro, la o rata dobanzii de 9,9%, pe o periaoda de finantare de 10 ani, cu avans 0, rata lunara este de aproximativ 1.570 de euro, iar suma finala, inapoiata, se va ridica la peste 190.000 de euro.

In ceea ce priveste avantajele si dezavantajele unei astfel de metode de finantare, evz.ro a discutat cu analistii site-ului de profil conso.ro. Potrivit acestora, principalul avantaj al lease-back-ul il reprezinta capacitatea unui bun de a genera lichiditati.

Astfel, proprietarul se alege cu o suma de bani, respectiv contravaloarea bunului, putand sa il si foloseasca in acelasi timp. In plus, proprietarul-chirias va beneficia de un intreg pachet de servicii financiare, precum garantarea sau asigurarea bunului.

Dezavantaje

Pe de alta parte, Dan Constantinescu, director general al UniCredit Leasing, sustine ca metoda de finantare nu este ocolita de dezavantaje. Constantinescu spune ca principalul dezavantaj este transferul de proprietate, din partea posesorului catre societatea de leasing, ceea ce implica plata unor taxe, iar uneori a unui avans. In plus, daca nu isi plateste ratele la timp, chiriasul-proprietar va plati penalitati sau chiar risca sa piarda bunul.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.