logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Ce bani gratis mai pot obtine firmele mici pana la finele anului Inapoi Valorificari Creante

11 Noiembrie 2009

Ai un proiect, dar iti lipseste finantarea? Afla care sunt schemele disponibile acum pentru micii intreprinzatori care vor sa obtina fonduri europene nerambursabile.
Cu toate ca unii intreprinzatori renunta, din lipsa cofinanta¬rii, la proiectele aprobate pentru obtine bani comunitari, altii incearca sa invinga birocratia pentru a accesa fondurile nerambursabile. Alexandru Iorov, patronul firmei de constructii Consinstal din Constanta, este unul dintre cei care si-au incercat norocul. Desi pana la incheierea ultimului contract mai are doar doua luni, Iorov nu renunta sa achizitioneze un utilaj pentru care a obtinut finantare europeana. „Daca l-as avea acum, l-as utiliza vreo luna si jumatate, dupa care nu as mai avea ce sa fac cu incarcatorul multifunctional. Dar acest utilaj este foarte folositor si sper ca in curand sa apara noi contracte. Cred ca, in primavara sa se deblocheze piata constructiilor“, este de parere Iorov.
Proiectul intitulat „Cresterea compe¬titivitatii si a productivitatii companiei prin achizitia de utilaje si echipamente“ va beneficia de finantare europeana in valoare de 120.000 de euro, prin intermediul Programului Operational Regional (POR). Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 205.000 de euro, contributia proprie a beneficiarului fiind de 52.000 de euro, la care se adauga 33.000 de euro cheltuieli neeligibile. In toamna lui 2008, cand a fost gata documentatia, s-a trimis cererea de finantare, insa contractul s-a semnat abia pe 25 iunie. Desi proiectul a fost aprobat la un curs al monedei europene de 3,34 lei, iar utilajul va fi achizitionat la un curs de circa 4,2 lei, Iorov spune ca pierderea este compensata prin faptul ca pretul utilajului a scazut fata de acum un an.
Destinatia banilor
Cei care sunt in cautare de fonduri nerambursabile pot aplica, incepand din 23 noiembrie, tot in cadrul POR, pentru „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor“. Bugetul alocat este de 171,68 milioane de euro, depunerea de proiecte fiind continua. Valoarea totala a proiectului (suma cheltuielilor eligibile si neeligibile) trebuie sa fie cuprinsa intre 100.000 si 3.000.000 lei. Contributia solicitantului trebuie sa reprezinte minimum 30% din valoarea eligibila a proiectului. Se finanteaza achizitionarea de echipamente si tehnologii noi, moderne pentru productie si prestare de servicii, achizitionarea de sisteme IT (hardware si/sau software) si construirea/extinderea/moderniza¬rea spatiilor de pro¬ductie/prestare servicii ale microintreprinderii. Pentru modernizarea spatiilor de productie/prestare servicii ale microintreprinderii nu sunt considerate eligibile lucrarile de mentenanta sau reparatii.
Tot din aceeasi data si tot in cadrul POR se poate solicita finantare pentru „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism“, mai precis pentru valorificarea potentialului turistic montan, dezvoltarea turismului balnear, amenajarea obiectivelor turistice naturale si pentru crearea, reabilitarea si extinderea infrastructurii de agrement. Alocarea financiara disponibila pentru aceasta cerere de proiecte este de 108,08 milioane euro, pentru toate regiunile de dezvoltare. Solicitantii pot obtine finantare nerambursabila din fonduri structurale, in proportie de maximum 50% din cheltuielile eligibile ale proiectului, pentru toate regiunile de dezvoltare, cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov care beneficiaza de maximum 40% din cheltuielile eligibile ale proiectului.
De asemenea, sunt disponibile doua scheme de finantare prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Este vorba de schema pentru consultanta (pana la 40.000 de euro/aplicant), cu un buget de sase milioane de euro, pentru achizitionarea de servicii de consultanta calificata, cu exceptia serviciilor de consultanta pentru activitatile curente ale firmei (contabilitate, servicii juridice). Se poate obtine maximum 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Nu sunt eligibile intreprinderile individuale, cele familiale si PFA.
A doua schema este destinata implementarii standardelor internationale, cu un buget de aproximativ sapte milioane de euro. Aceasta este deschisa pana pe 25 decembrie a.c. Se finanteaza modernizarea laboratoarelor de incercari si etalonari, etichetarea ecologica si certificarea produselor, serviciilor sau proceselor. Suma maxima acordata unui IMM este de aproximativ 200.000 de euro, cu conditia respectarii ajutorului de minimis si se poate finanta toata valoarea proiectului.
Nu sunt acceptate IMM-urile care isi desfasoara activitatea in domeniul pescuitului, acvaculturii, productiei primare a produselor agricole, procesarii si comercializarii produselor agricole, precum si in sectorul carbonifer.
Principala problema este cofinantarea. In plus, creditele sunt foarte scumpe. Pentru un imprumut pe trei ani, dobanda la creditele in lei este de 19%.
Alexandru Iorov, actionar, Consinstal International
293 milioane de euro sunt alocate in total, prin intermediul a patru scheme de finantare, care pot fi accesate, in prezent, de catre micii intreprinzatori

 


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.