Ce trebuie sa faci ca sa nu platesti amenda la Fisc |
|
25 Noiembrie 2009
Cu bugetele subtiate de criza, romanii apeleaza tot mai mult la caile legale de atac impotriva statului pentru a evita plata unor taxe sau amenzi. Ba mai mult, anul acesta, dupa primele noua luni, sumele cerute de persoanele care au chemat statul in judecata au crescut cu 37% fata de aceeasi perioada a anului trecut, reiese din datele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Astfel, valoarea prejudiciului pe care il pretind aceste persoane a atins aproximativ 300.000 de euro (1,26 milioane de lei) la sfarsitul lunii septembrie, comparativ cu 249.000 euro (917.000 lei), in perioada similara din 2008. Printre altele, romanii cer fie restituirea taxei de prima inmatriculare, fie este vorba despre plangeri contraventionale ori actiuni in contencios administrativ. “In contextul crizei economice, contribuabilii, inclusiv persoane fizice, au devenit mult mai atenti la sumele pe care trebuie sa le achite si mult mai dispusi la initierea unui demers judiciar in vederea diminuarii acestor sume sau a amanarii momentului platii”, a declarat pentru Gandul avocatul Cosmin Vasile, partener in cadrul Casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu.
Onorariile practicate pentru asemenea cazuri variaza de la cateva sute de lei pentru un caz pana la mii de euro sau rate orare de 200-300 de euro.
La aceste tarife se mai adauga taxa de timbru, de 39 de lei in cazul actiunilor în contencios administrativ prin care se solicita pretentii. In schimb, plangerile contraventionale sunt scutite de plata taxei de timbru. |