logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
CNVM mai executa o firma de brokeraj: Trend Bacau a fost inchisa, iar conducatorii sunt suspendati Inapoi Valorificari Creante

20 Noiembrie 2009

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizatia de functionare a societatii de brokeraj Trend, cu sediul central in Bacau, si a aplicat conducerii acesteia unele dintre cele mai aspre sanctiuni din ultimii ani pentru o serie de nereguli in functionarea firmei.

Pentru neregulile descoperite, arbitrul pietei de capital a amendat firma de brokeraj din Bacau cu un total de 72.500 de lei (16.900 de euro) si a interzis administratorilor, conducatorilor, directorului de tranzactionare si membrilor departamentului de control intern sa mai desfasoare activitati pe piata de capital pentru intervale de pana la trei ani.

In urma controalelor derulate, Comisia a descoperit, printre altele, ca agentia din Radauti a firmei de brokeraj administra conturi discretionare fara a avea autoritate discretionara acordata de catre clientii in numele carora au fost deschise aceste conturi, ca a efectuat tranzactii in conturile a trei clienti altfel decat in conformitate cu instructiunile acestora, ca au existat situatii in care societatea nu a mentinut evidentele, inregistrarile si conturile astfel incat sa se asigure acuratetea.

De asemenea, Comisia a mai descoperit ca sediile secundare nu transmit lunar la sediul central documentele aferente preluarii ordinelor de tranzactionare, neregula care a stat la baza fraudei care a avut loc la agentia din Deva a societatii Broker Cluj. Mai mult, societatea Trend a efectuat tranzactii in contul unui client in baza unui contract a carui valabilitate expirase.

In plus, la dosarele a 15 clienti nu s-au regasit formularele de ordin aferente tranzactiilor efectuate in conturile acestora. Mai mult, reprezentantii Comisiei spun ca societatea nu a raspuns repetatelor solicitari, nu a dat explicatii si nici nu a remediat deficientele constatate inca de anul trecut.

Lista neagra a CNVM se ingroasa

Societatea Trend intra astfel pe lista neagra a pietei de capital, alaturi de Central European Investments, Mobinvest din Oradea si Orizont Vest din Oradea, societati carora Comisia le-a retras autorizatiile de functionare pentru nereguli. "Situatia nu este atat de neagra pe cat pare. Vom contesta deciziile Comisiei si mai apoi vom decide ce vom face. Daca contestatiile vor fi respinse, ne vom supune acestei decizii", a spus Bogdan Eugen, presedinte si director general al societatii, care a primit o amenda de 10.000 de lei si interdictia de a mai desfasura activitati pe piata de capital timp de trei ani.

Trend Bacau era in urma cu doi ani una dintre cele mai mari societati de brokeraj din Moldova, cu agentii in toate marile orase din regiune, insa a fost nevoita sa-si reduca mult activitatea din cauza caderii Bursei. Specialistii sustin ca firmele de brokeraj cu retele extinse de unitati sunt mai expuse la aparitia unor situatii de natura sa fie sanctionate de catre arbitrul pietei din cauza insuficientei personalului, fiind necesar un management al riscului extrem de strict pentru a evita situatii de acest fel.

"Aceste nereguli s-au intamplat pentru ca brokerii nu au sisteme de control intern si de management al riscului bine puse la punct. Mai mult, pentru multi brokeri controlul inseamna costuri si unii dintre acestia au facut compromisuri in defavoarea controlului. De asemenea, in cadrul societatilor de brokeraj se lucreaza cu oameni si multi au incredere prea multa in cei cu care lucreaza si prefera sa nu ii controleze", a afirmat Stefan Chirtu, directorul general al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Despre neregulile descoperite de arbitrul pietei de capital in activitatea firmei bacauane, brokerii contactati de ZF spun ca "sa umbli in conturile clientilor, fara a le cere acordul, asa ceva nu se face niciodata".

Pentru nereguli asemanatoare au fost sanctionate la inceputul anului si firmele Mobinvest si Orizont Vest din Oradea, carora CNVM le-a retras autorizatiile de functionare in urma unor controale derulate anul trecut. Printre problemele descoperite de CNVM la aceste firme se numara si folosirea banilor din contul clientilor fara acordul scris al acestora sau transferuri intre contul propriu al societatii (contul "house") si conturile clientilor.

Cu o situatie dificila s-a confruntat si Broker Cluj, una dintre cele mai mari societati de brokeraj din piata, la care CNVM a descoperit mai multe nereguli in urma semnalarii unei fraude realizata de directoarea agentiei din Deva a Broker. Sefii Broker au fost suspendati de pe piata pentru trei ani si au primit amenzi, insa societatea a scapat doar cu o suspendare de doua saptamani a autorizatiei de functionare.

Trend, scoasa de pe Bursa de criza financiara

Inregistrata in 1995, Trend si-a inceput activitatea prin achizitionarea si mai apoi tranzactionarea cupoanelor de privatizare. In timp si-a dezvoltat reteaua teritoriala si a ajuns sa aiba agentii in orasele cele mai importante din regiunea Moldovei (Onesti, Botosani, Targu-Neamt, Piatra-Neamt, Suceava, Radauti, Iasi, Vaslui, Roman, Tulcea, Braila).

Declansarea crizei a schimbat insa decisiv cursul societatii. Brokerii din piata contactati de ZF pentru a comenta situatia spun ca conducerea societatii Trend ar fi luat de mai multe ori in calcul iesirea voluntara de pe piata din cauza dificultatilor financiare cu care se confrunta.

Tranzactiile societatii bacauane au scazut de la aproape 99 mil. lei (26,9 mil. euro) in 2008 la 9,6 mil. lei (2,2 mil. euro) in primele zece luni ale acestui an, iar firma a cazut in topul brokerilor de pe locul 28 in iunie 2008 pana pe 66.

Scaderea volumelor de tranzactionare a lovit mai puternic in firmele mici si medii de brokeraj, precum Trend, care au apelat in prima etapa la reducerea personalului si a numarului de agentii si sucursale pentru a face fata reducerii drastice a veniturilor.

In cazul Trend aceste masuri nu au fost suficiente, iar societatea a fost nevoita sa isi vanda din participatiile detinute la Bursa de Valori Bucuresti pentru a face rost de lichiditati.

In urma celor trei oferte, firma a incasat peste 600.000 de euro si a mai ramas in prezent cu o participatie de 0,7% din capitalul Bursei.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.