logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Comanescu disponibilizeaza 600 de oameni si restructureaza toata activitatea de la Upetrom 1 Mai Ploiesti Inapoi Valorificari Creante

10 Noiembrie 2009

Upetrom 1 Mai Ploiesti, companie specializata in furnizarea de echipamente si servicii pentru industria de petrol si gaze apartinand grupului Upetrom controlat de omul de afaceri constantean Gabriel Comanescu, va renunta pana la sfarsitul acestui an la circa un sfert din angajatii pe care ii are pe fondul reducerii drastice a comenzilor. Astfel, compania va disponibiliza circa 600 de salariati din cei 2.200 pe care ii are in prezent.

"Noi am incercat sa nu dam oameni afara, motiv pentru care in ultimele cinci luni am trimis in somaj tehnic 800 de oameni carora le-am dat 85% din salarii.

Dar comenzile nu si-au revenit si suntem obligati sa renuntam la circa 600 de oameni din cei 2.200 pe care-i avem acum", explica Radu Petrescu, director de comunicare in cadrul grupului Upetrom.

Minus 85% la comenzile de pe piata interna

Reprezentantul Upetrom spune ca cel putin de pe piata interna compania s-a confruntat cu o reducere aproape totala a comenzilor. "Comenzile venite pe plan intern reprezentau in mod obisnuit circa 30% din afacerile pe care le derulam. De la inceputul anului insa, comenzile din piata interna au scazut cu 85%, in timp ce comenzile venite din piata externa s-au contractat cu 20%. Nu misca nimic si nu cred ca lucrurile se vor redresa pe termen scurt. Planul de concedieri deja a fost discutat si aprobat de sindicate", a mai spus reprezentantul Upetrom. Acesta nu exclude insa posibilitatea ca odata cu redresarea economica Upetrom 1 Mai Ploiesti sa faca din nou angajari.

Compania a inregistrat anul trecut afaceri de 87,2 milioane de euro, potrivit datelor depuse la Ministerul Finantelor, reprezentantul Upetrom precizand ca acest nivel va fi diminuat in 2009. Mai multe companii specializate in furnizarea de echipamente si servicii pentru industria de petrol si gaze au anuntat ca au fost afectate de scaderea drastica a comenzilor, in special a celor provenite din partea marilor companii de profil locale cum ar fi Petrom sau Rompetrol. La randul lor, companiile de petrol si gaze au fost afectate de reducerea pretului la barilul de petrol pe fondul crizei, lucru care a dus la reducerea bugetelor de investitii si deci a comenzilor pentru companiile producatoare de echipamente.

Vor renunta la o parte din produse

Dincolo de disponibilizarile anuntate, planul de restructurare a Upetrom 1 Mai Ploiesti vizeaza implementarea si altor categorii de masuri. "Planul de reorganizare, care nu se refera doar la disponibilizari, va fi finalizat in martie-aprilie anul viitor si presupune implementarea mai multor masuri. Vom reorganiza toata fabrica si ne vom axa doar pe acele produse pentru care exista o cerere constanta si care genereaza profit. Astfel, vom renunta la o parte din produsele realizate, dar care au fost mentinute in portofoliul companiei, bazandu-ne mai ales pe traditia de lucru", explica Radu Petrescu.

Din cadrul grupului Upetrom mai fac parte si alte companii specializate in sectorul de petrol si gaze cum ar fi Grup Servicii Petroliere, companie axata pe forajul marin.

"La Grup Servicii Petroliere situatia este complet diferita, motiv pentru care nu ne vedem obligati sa luam astfel de masuri. Aici aveam deja contracte semnate pe o perioada lunga chiar inainte de inceperea crizei", explica Petrescu.

Grup Servicii Petroliere a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 191,3 milioane de euro si un profit net de aproximativ 48,2 milioane de euro, mai mare de peste 16 ori comparativ cu castigul raportat in 2007.

Potrivit site-ului Upetrom, circa 5.000 de oameni lucreaza in cadrul grupului care desfasoara activitati si pe plan international.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.