logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Comisia Europeana face progrese in gestionarea fondurilor structurale Inapoi Valorificari Creante

28 Octombrie 2009

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, un raport privind progresele in implementarea planului sau de actiune pentru consolidarea gestionarii comune a fondurilor UE structurale si de coeziune, potrivit unui comunicat de presa publicat miercuri.

Potrivit informatiilor prezentate de CE, raportul, prezentat de comisarii Paweł Samecki (politica regionala) si Vladimir Špidla (ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse), subliniaza masurile adoptate pentru imbunatatirea instrumentelor de control financiar in statele membre si pentru reducerea erorilor care pot duce la solicitari incorecte de plata din bugetul UE.

„Comisia acorda cea mai mare importanta progreselor in materie de sisteme de gestionare si control. Am stabilit planul de actiune, cu sprijinul statelor membre, pentru a asigura o certificare fiabila si riguroasa a cheltuielilor. La randul sau, aceasta ne va ajuta sa reducem rata de eroare pe termen lung si va proteja banii contribuabililor. Astazi putem observa ca eforturile noastre comune isi arata roadele: Comisia si statele membre sunt angajate in intreprinderea de actiuni pertinente atunci cand se descopera erori. Facem progrese, de asemenea, in eforturile noastre de simplificare a normelor de finantare”, a declarat Paweł Samecki, comisar pentru politica regionala:

„Comisia a facut eforturi deosebite, impreuna cu statele membre, sa se asigure ca banii contribuabililor se folosesc eficient si ca banii UE se pun in serviciul cetatenilor UE. Simplificarea are o importanta speciala pentru promotorii de proiecte mici si de aceea am introdus cateva simplificari contabile pentru raportarea costurilor indirecte la inceputul actualei perioade de programare. Comisia promoveaza activ utilizarea pe teren a acestei simplificari si am placerea de a va raporta ca se fac progrese importante, pentru ca cele mai multe state membre au informat Comisia in ultimele luni cu privire la sistemele pe care le introduc pentru toate programele sau pentru o parte dintre acestea”, a adaugat Vladimír Špidla, comisarul european pentru ocuparea for tei de munca, afaceri sociale si egalitatea de sanse.

Masuri mai aspre pentru reducerea erorilor

Comisia a adoptat un plan de actiune in 37 de puncte la 19 februarie 2008, se arata in comunicatul de presa. Acesta a fost proiectat ca un raspuns practic la recomandarile Parlamentului European si ale Curtii de Conturi Europene de consolidare a sistemelor de gestionare si control in statele membre si de reducere a riscului de erori in solicitarile de plata.

“Statele membre sunt principalele responsabile pentru detectarea erorilor si pentru abordarea acestora: rolul Comisiei este de a garanta indeplinirea acestui obiectiv”, precizeaza aceeasi sursa.

“Planul de actiune este destinat sa asigure verificarea minutioasa de catre autoritatile nationale a eligibilitatii cheltuielilor din fondurile structurale inainte de transmiterea solicitarilor de plata catre Comisie. Daca standardele nu sunt respectate, exista masuri coercitive de oprire a platilor sau de recuperare a fondurilor prin corectii financiare”, se arata in informatiile publicate de CE.

“Raportul arata ca masurile mai aspre introduse de Comisie produc deja rezultate concrete. Pana acum, in acest an, Comisia a recuperat 629 de milioane de EUR si estimeaza ca se vor recupera inca jumatate de milion de EUR pana la sfarsitul anului 2009. Raportul arata, de asemenea, ca statele membre isi realizeaza tot mai frecvent propriile corectii financiare – aceasta le ofera o mai mare libertate de a face solicitari de plata pentru proiecte alternative eligibile”

Planul de actiune este destinat, de asemenea, sa asiste statele membre in pregatirile lor pentru „inchiderea” conturilor programelor din fonduri structurale 2000-2006 si sa asigure verificarea efectiva a strategiilor de audit si a sistemelor de control financiar pentru perioada bugetara 2007-2013.

Simplificarea normelor de finantare

Comisia si statele membre fac progrese semnificative in simplificarea normelor de finantare, potrivit documentului. “Erorile pot aparea adesea din cauza normelor complexe incorect intelese sau aplicate. Simplificarile sunt destinate sa reduca formalitatile birocratice fara a slabi masurile de control financiar. Printre schimbarile recente se numara masuri pentru a permite utilizarea platilor in rate fixe si sume forfetare in vederea reducerii sarcinii administrative asupra beneficiarilor.”

Comisia ofera, totodata, formare si orientare autoritatilor de gestionare responsabile cu administrarea programelor din fonduri structurale. In luna iunie, la Bruxelles, s-a organizat un seminar important, care va fi urmat, anul acesta, de doua sesiuni de formare pentru autoritatile nationale de audit.

“Politica de coeziune UE a ajutat la crearea a aproximativ 600 000 de locuri de munca din anul 2000. Politica va investi 347 miliarde de EURO in perioada 2007-2013 in statele membre, ceea ce reprezinta 35% din totalul bugetului comunitar pentru aceeasi perioada (975 miliarde de EURO)”, incheie comunicatul.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.