logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Creditele "pierdere" reprezentau 8,5% din totalul imprumuturilor, la 9 luni Inapoi Valorificari Creante

10 Noiembrie 2009

Creditele clasificate drept pierdere reprezentau, dupa primele 9 luni ale anului, 8,5% din totalul imprumuturilor, comparativ cu o pondere de 3,6% inregistrata in septembrie 2008, a declarat, marti, Florin Georgescu, prim-viceguvenatorul BNR.
"Creditele considerate standard reprezentau 60,6% din total, in scadere de la 66,4% in septembrie 2008, ceea ce inseamna ca a existat o trecere spre categoriile mai riscante, indeosebi asupra celor clasificate indoilenic si pierdere", a afirmat Georgescu, citat de Mediafax.

El a aratat ca ponderea imprumuturilor clasificate indoielnice in totalul imprumuturilor a crescut de la 1,2% in septembrie 2008 la 2,8% in aceeasi luna din 2009.

Totodata, creditele substandard reprezentau, dupa primele 9 luni ale acestui an, 7,4% din portofoliul de imprumuturi, in crestere de la 5,3% in septembrie 2008.

Pe de alta parte, ponderea imprumuturilor in observatie a scazut de la 23,5% la 20,7% in septembrie 2009.

"Imbucurator este ca profitabilitatea sistemului bancar a fost pozitiva la 9 luni, 680 milioane de lei, desi se observa o scadere importanta, de 5 ori si ceva", a spus oficialul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Sistemul bancar a obtinut la 9 luni un profit de 679,9 milioane de lei, castigul inregistrat in trimestrul al treilea, de 589,9 milioane de lei, fiind de 6,5 ori mai mare decat rezultatul din primul semestru, cand bancile au raportat un profit de 90 milioane lei.

Castigul din primele 9 luni din 2009 a fost insa de aproape 4,7 ori mai redus fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut.

Totodata, activele totale nete ale sistemului bancar au crescut in primele 9 luni ale acestui an cu 2,55% comparativ cu finele anului trecut, la 322,46 miliarde de lei.

"Datorita trecerii pe profit a sistemului bancar, ritmul de crestere a provizioanelor a incetinit. Deci se poate spune ca se aplatizeaza acest trend de provizionare si ritmul de crestere a creditelor neperformante, ceea ce inseamna ca exista semnale pozitive", a precizat Georgescu.

El a mai aratat ca ponderea creditelor restante si indoielnice in capitalurile proprii ale bancilor se plasa la 10,5% in septembrie 2009, in urcare de la 2,4% in luna similara din 2008.

Si raportul dintre credite restante si indoielnice si active a crescut la 0,92% in septembrie 2009.

Georgescu a precizat ca bancile sunt solide, avand un indicator de solvabilitate foarte bun, care a crescut de la 11,9% in septembrie 2008 la 13,7% in luna similara din acest an.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.