logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Cu pierderi de 15 mil. euro la noua luni, Flamingo ar mai putea pierde 7 mil. euro si din reevaluarea activelor Inapoi Valorificari Creante

19 Noiembrie 2009

Retailerul de electroIT, care se lupta sa supravietuiasca crizei economice, spera sa obtina stergerea unor datorii de 4,5 milioane de euro fata de furnizori, dupa ce si-a redus vanzarile cu 79 milioane de euro in primele noua luni.

Retailerul de electronice si electrocasnice Flamingo International (FLA), controlat de Dragos Cinca si familia Adamescu, a intregistrat in primele trei trimestre o scadere a vanzarilor in euro de 55%, cifra de afaceri coborand la 63,7 mil. euro, cu 79 mil. euro mai putin decat in acelasi interval al anului trecut.

Scaderea se datoreaza in cea mai mare parte caderii cu 42% a pietei de electroIT locale, una dintre cele mai mari din regiune, dar si diminuarii businessului de distributie al Flamingo si devalorizarii monedei nationale.

In trimestrul trei Flamingo a anuntat o scadere de 53,6% a vanzarilor in al treilea trimestru al anului, la 81,9 mil. lei (19,3 mil. euro), continuand declinul inregistrat in prima jumatate de an.

Scaderea a fost accentuata de renuntarea treptata la activitatile de wholesale (distributie), care reprezentau in trimestrul trei al anului trecut aproximativ 40% din cifra de afaceri. "Daca este sa comparam efectiv cifrele inregistrate pe zona de retail, aceasta este cifrata la -31,1% trimestru la trimestru. Trebuie sa avem in vedere ca in trimestrul trei din 2008 Flamingo International avea o componenta de distributie importanta, activitate care a fost stopata in acest an", a explicat Adrian Olteanu, directorul general al companiei.

Potrivit raportului financiar, in trimestrul trei vanzarile din distributie au scazut cu 86% la 10 mil. lei. "Pe de alta parte, acum comparam rezultatele dintre cei doi ani, insa la momentul actual ponderea retailului in afacerile grupului este mai mare", a completat Olteanu.

Flamingo a cedat la inceputul anului businessul de distributie catre Asesoft.

Pierderi de patru ori mai mari

Contractia dramatica a afacerilor a generat pierderi de aproape 15 mil. euro pentru Flamingo in primele noua luni din acest an, dintre care 2,6 mil. euro reprezinta pierderile acumulate in trimestrul al treilea.

Reprezentantii companiei sustin insa ca toate costurile operationale au fost restructurate, iar vanzarile s-au stabilizat. Pe de alta parte, compania a anuntat ca estimeaza pierderi contabile aditionale de circa 30 mil. lei (7 mil. euro) din reevaluarea activelor (active intangibile, creante si stocuri), care se vor regasi in situatiile financiare consolidate pe 2009, se arata in raportul pe noua luni al administratorilor companiei.

Economii semnificative la chirii si salarii

Compania a redus in al treilea trimestru costurile cu personalul cu 41%, la 3,5 milioane lei (846.000 de euro), fata de 6 mil. lei in acelasi interval al anului trecut. Potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor Flamingo, in acest an au fost concediati 350 de angajati.

Tot in trimestrul al treilea, cheltuielile cu chiriile au scazut cu 28%, de la 10,8 mil. lei la 7,7 mil. lei, reducerea fiind obtinuta prin inchiderea mai multor de magazine si reducerea suprafetei medii a celor ramase. Suprafata de vanzare a ajuns astfel la 44.000 mp.

Spera sa scape de datorii de 4,5 mil. euro

Flamingo se afla in proces de restructurare a datoriilor, ducand in prezent tratative cu finantatorii si furnizorii.

La inceputul acestei luni a semnat un acord cu ING prin care vor fi restructurate datorii de 17,5 mil. euro, aferente unei linii de credit. In prezent, compania se afla in negocieri avansate cu celelalte doua banci creditoare, UniCredit Tiriac Bank si BRD, pentru restructurarea celorlalte credite.

In paralel se desfasoara discutii cu principalii furnizori inactivi pentru reducerea unor datorii, iar reprezentantii Flamingo estimeaza ca vor obtine stergerea unor datorii de aproximativ 20 mil. lei (4,5 mil. euro). "Avem o cooperare stransa cu furnizorii activi pentru a asigura o aprovizionare buna in varful sezonului (decembrie - n. red.)."

De asemenea, compania spera sa lanseze luna aceasta emisiunea de obligatiuni convertibile de 7 mil. euro adresata actionarilor care ar trebui sa-i intareasca pozitia financiara.

La finele lunii septembrie, datoriile totale ale Flamingo se ridicau la 263 mil. lei (61 mil. euro), dintre care mai mult de jumatate reprezinta credite bancare. La aceeasi data, capitalurile proprii ale companiei erau de 47,7 mil. lei (11 mil. euro).

Pe Bursa, Flamingo are o capitalizare de 5,48 mil. euro.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.