logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Cum fura firmele de leasing bani in plus de la client Inapoi Valorificari Creante

25 Noiembrie 2009

Firmele de leasing incaseaza doar in lei ratele stabilite in euro. Impun insa clientilor un curs mult mai mare decat la casele de schimb, chiar si decat cel afisat de bancile ale caror subsidiare sunt. Firmele de leasing din Romania emit facturile la plata ratei lunare doar in lei si calculate la un curs impus, desi majoritatea finantarilor pe care le acorda sunt in euro. Daca acest comportament poate fi explicabil in cazul firmelor independente, devine de neinteles la societatile de leasing arondate bancilor, care, prin lege, au posibilitatea de a colecta ratele in moneda creditului. Ba mai mult, in cazul Porsche Bank, de exemplu, cursul afisat este mai mare pentru ratele de leasing decat pentru cele la credite. Toate acestea se intampla în ciuda faptului ca bancile permit achitarea ratelor in moneda creditului prin simpla deschidere a unui cont in valuta respectiva.

„Nu cred ca am primit vreo reclamatie in acest sens. Nu pot comenta, dar stiu ca firmele de leasing sunt obligate sa emita facturile in lei, bancile pot colecta rata si in alte valute pentru ca deschid un cont in acea valuta“, spun reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, care recunosc faptul ca, in cazul firmelor arondate unor banci, s-ar fi putut face aceeasi operatiune.

Pierderile suferite de clienti nu vin doar din diferenta dintre cel mai bun curs de pe piata si cel al firmei de leasing la data facturarii, desi nici acestea nu sunt neglijabile. Clientul este dezavantajat si prin faptul ca nu poate plati rata direct cu euro achizitionati din timp, la un curs mai avantajos. Acest dezavantaj este cu atat mai vizibil în criza economica, atunci cand leul este foarte expus. De mentionat este si faptul ca peste 95% din volumul contractelor de leasing incheiate in Romania reprezinta finantari in euro. In plus, companiile care domina piata locala sunt arondate unor grupuri bancare importante (Unicredit, BCR sau Banca Transilvania). Ratele aferente bunurilor cumparate prin finantari în leasing sunt achitate in conturi deschise la bancile respective, dupa cum este precizat si pe factura. De altfel, daca suni sa intrebi de valoarea cursului, operatorii te indruma tot catre banca, pentru ca „la ei este contul“.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.