logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Cum pot scapa firmele de amenzile Fiscului Inapoi Valorificari Creante

18 Noiembrie 2009
Fiscul a intensificat controalele, in 2009, pentru a-şi face planul de amenzi. Numai ca incasarile arata bine doar pe hartie, pentru ca, in practica, firmele pot evita destul de usor sa le plateasca.
Restrangerea veniturilor bugetare (cu peste 8,2 miliarde de lei doar in primele noua luni din 2009 comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut) a insemnat mai multe controale pentru firme si mai multe motive, nu de fiecare data intemeiate, pentru amenzi si sume in plus de plata, din taxe si impozite calculate incorect de companii, potrivit constatarilor Fiscului. Controalele sunt desfasurate atat de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cat si de comisarii Garzii Financiare (GF). Conform datelor GF, in primele opt luni ale acestui an s-au dat amenzi in valoare de peste 259 milioane de lei, in timp ce pe tot parcursul anului trecut suma s-a ridicat la 251 milioane de lei.
Dar de la stabilirea amenzilor pana la plata acestora este drum lung. Astfel, din cele 251 milioane de lei, in 2008, GF a incasat efectiv 156 milioane lei, iar din cele 259 milioane de lei din acest an, doar 101 milioane de lei.
Se poate scapa de amenzi
Cum se ajunge in aceasta situatie? In multe cazuri, pentru ca firmele au posibilitatea sa scape de plata amenzilor. „In practica, pentru ca majoritatea proceselor-verbale prin care sunt stabilite amenzi nu sunt inregistrate automat in fisa de evidenta pe platitor a contribuabilului, aceste sume nu apar in situatia creantelor de incasat si, ca atare, contribuabilii care nu isi achita amenzile primesc in rare cazuri somatii de plata“, explica Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
Neclaritatile din baza de date a ANAF duc chiar la situatii si mai „avantajoase“ pentru firme: din datoare la buget, acestea ajung sa apara cu sume platite in plus. „In cazul in care vor solicita un certificat de atestare a sumelor datorate la buget, acesti contribuabili vor avea surpriza sa constate ca figureaza cu sume achitate in plus pentru amenzi, fara ca pentru acestea sa fie constituit un debit“, precizeaza Istrate.
Ca urmare, firmele corecte sunt puse in situatia de a le aduce angajatilor Fiscului copii de pe procesul-verbal al amenzii, pentru a justifica existenta acesteia si pentru a o inregistra ca debit in fisa de evidenta pe platitor. Potrivit Codului de procedura fiscala, pentru amenzi nu se platesc penalitati sau majorari de intarziere, iar termenul de prescriptie este acelasi ca si in cazul celorlalte creante fiscale. Ca urmare, dreptul de a cere executarea silita a amenzilor se prescrie in cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a primit amenda sau ultima notificare.
Cele mai frecvente motive pentru care s-au dat amenzi au vizat modul de intocmire a documentelor financiar- contabile, sustragerea de la plata impozitelor si a taxelor, nedeclararea tuturor veniturilor impozabile, efectuarea de tranzactii fictive, care aveau drept scop doar diminuarea bazei impozabile asupra careia se calcula impozitul pe profit prin inregistrarea in contabilitate a unor facturi emise de societati-fantoma.
Potrivit Emiliei Dragu, partener TaxHouse, atentia inspectorilor fiscali se indreapta, in ultima vreme, catre companiile care nu au depus (sau au depus cu intarzie¬re) decla¬ratiile recapitula¬tive privind achizi¬tiile sau livrarile intracomunitare, ori continand date incorecte sau incomplete. „In mod cert, actiunile ANAF vor fi mult mai ample referitor la acest aspect, mai ales incepand cu anul 2010, ca urmare a modificarii legislatiei privind TVA, cand companiile vor trebui sa declare si serviciile prestate sau achizitionate catre sau de la persoane impozabile din UE“, spune Dragu.
Alte categorii de companii aflate in vizorul Fiscului sunt cele care produc sau comercializeaza produse energetice, dar si persoanele fizice care au facut tranzactii cu imobile noi sau terenuri construibile. In prezent, potrivit ANAF, controalele au loc la companiile care au avut cele mai mari pierderi in ultimii ani, in special cele din domeniul imobiliarelor si al constructiilor, firmele din morarit si panificatie, cele care au calitatea de tert poprit, dar si cluburile de fotbal din Liga I si Liga II.
Controlul doar pentru o perioada limitata ori pentru un anumit impozit sau taxa determina o stare permanenta de agresivitate fata de contribuabili.
Emilia Dragu, partener TaxHouse
70.000 de controale au facut inspectorii ANAF in primele zece luni, ¬stabilind sume in plus de plata din impozite calculate incorect de 4,9 miliarde lei
17 mii de amenzi au fost date de catre inspectorii fiscali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in primele zece luni din 2009, in valoare totala de peste 36,8 milioane de lei.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.