logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Deloitte: Companiile romanesti au nevoie de o strategie fiscala transparenta, stabila, pe termen lung Inapoi Valorificari Creante

21 Octombrie 2009

Cota unica de impozitare (16%) si cota standard de TVA (19%) reprezinta doua dintre principalele avantaje competitive ale sistemului fiscal romanesc in context regional, insa frecventa schimbarilor legislative, insuficienta reglementarilor si ineficienta aparatului administrativ actioneaza ca factori de instabilitate in dezvoltarea robusta a mediului de afaceri romanesc, se arata in raportul Deloitte "Fiscalitatea romaneasca- Radiografia unei reforme incomplete".

„Din foarte multe puncte de vedere, gradul de sofisticare fiscala dintr-o tara este direct proportional cu nivelul de maturitate al economiei respective”, spune Rodica Segarceanu, Partener Deloitte Tax si coordonator al echipei International & Corporate Tax.

„In Romania, fiscalitatea a traversat numeroase etape de dezvoltare, incercand sa raspunda cerintelor mediului de afaceri. Companiile cu care am vorbit au recunoscut progresele inregistrate si au punctat foarte clar o serie de avantaje fiscale. In continuare, insa, exista motive de ingrijorare cu privire la interpretarea, stabilitatea, aplicabilitatea si transparenta procedurilor si reglementarilor”.

Pieter Wessel, Partener Deloitte Tax si coordonatorul echipei de TVA, nuanteaza o serie de aspecte, in baza experientei sale de 22 ani la nivel international.

„Am venit din Olanda pentru a ma alatura echipei de consultanti fiscali Deloitte Romania in urma cu sase luni. In tot acest timp, mi-am conturat o imagine de ansamblu a realitatii romanesti si am putut compara sistemele fiscale din cele doua tari. Pot spune ca procesul legislativ este foarte apropiat de standardele Uniunii Europene. Cu toate acestea, modul de executie a acestor reguli nu este intotdeauna in spiritul Uniunii Europene. Potrivit Bancii Mondiale, nivelul impozitarii, reglementarea si administrarea fiscala sunt elemente cheie pentru mediul de afaceri, in momentul luarii unei decizii de investitii. Romania si-a dezvoltat sistemul fiscal in ultimii 20 de ani, insa reforma este in continuare incompleta, iar acest lucru se reflecta in nivelul de atractivitate pentru investitorii straini si in evolutia mediului de afaceri local”.

Principalele concluzii ale raportului

* Mediul de afaceri subliniaza nevoia ca autoritatile sa urmareasca o strategie fiscala pe termen mediu si lung si sa isi concentreze eforturile pentru diminuarea frecventei modificarilor legislative (34%).

* Necorelarea procedurilor administrative atrage in practica costuri suplimentare pentru companii si intarzieri in derularea activitatii. Companiile considera oportuna introducerea unor proceduri clare in administrarea fiscala (22%).

* Cea mai mare parte a respondentilor au indicat ca legislatia vizand diversele impozite este complicata si adesea creeaza contradictie intre spete.

* In contextul in care nivelul actual al contributiilor sociale reprezinta unul dintre cele mai importante costuri pentru companii, plafonarea acestora este o masura importanta pentru 23% dintre respondenti.

* TVA-ul reprezinta cel mai problematic aspect in relatia cu autoritatile (35%).

* Relatia cu autoritatile ramane un aspect controversat, respondentii semnaland de multe ori lipsa de flexibilitate si transparenta, slaba pregatire a inspectorilor fiscali si atitudinea necooperanta, precum si comunicarea ineficienta (autoritatile evita sa isi asume raspunderea, nepronuntandu-se in spete mai dificile).

Deloitte Tax a realizat acest studiu in perioada 17 august – 20 septembrie 2009, adunand opiniile directorilor financiari sau ale coordonatorilor departamentelor de taxe din cadrul celor mai importante companii din Romania. Opiniile celor 130 de respondenti, exprimate in proportie de peste 80% in cadrul unor interviuri directe, au fost centralizate intr-un raport complex de 32 de pagini. Participantii reprezinta cele mai importante domenii de activitate din Romania: Industria Bunurilor de Consum, Industria Serviciilor Financiare, Industria Prelucratoare, Tehnologie, Media si Telecomunicatii, Servicii Profesionale, Industria Medicala si Farmaceutica, Energie si Resurse, Imobiliare si Constructii, Aviatie si Servicii de Transport.

Rezultatele acestei analize reprezinta exclusiv opinia companiilor participante, Deloitte Tax S.R.L. asumandu-si doar rolul obiectiv de a le prezenta intr-un mod centralizat. Grupul de companii selectate nu isi propune sa fie un esantion reprezentativ pentru intreaga economie romaneasca.
__________
 

Despre Deloitte in Romania
 

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din Romania care furnizeaza servicii in urmatoarele domenii: audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, avand o echipa de peste 350 de profesionisti romani si expatriati.

Despre Deloitte Tax
 

Deloitte Tax furnizeaz─â asistenta companiilor locale si interna╚Ťionale in diverse aspecte – consultanta strategica in domeniul fiscal, planificare fiscala internationala, impozite directe, revizii fiscale, fuziuni si achizitii, stabilirea preturilor de transfer, impozite indirecte, servicii de detasare internationala, alerte fiscale, servicii de contabilitate si salarizare.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.