logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Dupa critica lui Isarescu bancile reduc dobanzile, dar la euro Inapoi Valorificari Creante

16 Noiembrie 2009

Doua banci din top zece ofera incepand de saptamana trecuta dobanzi mai reduse la euro.

UniCredit Tiriac, a sasea mare banca locala dupa active la jumatatea anului, a redus dobanzile creditelor pentru locuinte in euro pentru clientii noi incepand de miercurea trecuta. Astfel, dobanzile creditelor pentru achizitie si constructii de locuinte au scazut cu 1,55 puncte procentuale, pana la 7,29% pe an. La lei, dobanda bancii la aceste credite a ramas la nivelul de 14,48%.

Alpha Bank a lansat de asemenea un credit ipotecar, cu o dobanda redusa, calculata dupa formula EURIBOR la sase luni plus o marja de 6,5% pe an la creditele in euro.

Durata de rambursare a creditului este de pana la 35 de ani, avansul minim necesar este de la 20% din valoarea imobilului, iar imobilul achizitionat nu trebuie sa fie prima locuinta a clientului. Clientii persoane fizice care incaseaza salariul prin Alpha Bank beneficiaza de o marja de 6%. Pentru acest credit nu se percepe comision de administrare, iar comisionul de acordare este de 1%, perceput la acordarea creditului. In cazul unui credit in valoare de 50.000 de euro, contractat pe o perioada de 10 ani, dobanda anuala efectiva (DAE) va fi de 8,37% pe an, iar valoarea totala de rambursat va fi de 73.121 de euro.

La creditul Alpha Bank in lei, dobanda se calculeaza dupa formula dobanda de referinta a BNR plus o marja de 6,5% pe an, adica o dobanda de 14,5% pe an.

Guvernatorul Mugur Isarescu a cerut public bancherilor, in urma cu o saptamana, pentru prima data, sa reduca dobanzile la creditele in lei, mentionand ca de la 14%-19% pe an este o diferenta enorma fata de dobanda-cheie a BNR, de 8% pe an. Isarescu a aratat ca diferenta dintre dobanda la creditele acordate si dobanda-cheie ar trebui sa fie cu unu pana la trei puncte procentuale, adica de maximum 11% pe an. La depozite, dobanzile ar trebui sa fie sub rata-cheie a BNR.

"Este clar ca e loc de reducere a dobanzilor la credit, dar cand se va produce este greu de spus. Tine de decizia bancilor si de costul riscului pe care acestea il suporta. Portofoliile s-au deteriorat, iar provizioanele sunt mari", comenteaza Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

Oamenii de afaceri spun ca portile bancilor sunt in continuare inchise si ca dobanzile pe care acestea le percep le ingroapa firmele.

La randul lor, bancherii spun ca in conditiile in care firmele nu sunt viabile si riscul pe care il suporta este mult mai ridicat acum, nu pot reduce semnificativ dobanzile.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.