logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Firmele au ramas in octombrie cu plati neonorate de un miliard de lei Inapoi Valorificari Creante

23 Noiembrie 2009

Firmele care au emis cecuri, cambii sau bilete la ordin cu scadenta in octombrie au avut mai putini bani disponibili in conturi decat in lunile anterioare, valoarea sumelor refuzate la plata de catre banci depasind pentru prima data pragul de un miliard de lei.

Bancile au refuzat luna trecuta instrumente de debit in valoare de 1,08 miliarde de lei (circa 252 mil. euro), cu 38% mai mult decat in septembrie si dublu comparativ cu nivelul consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor BNR.

In septembrie, valoarea refuzurilor scazuse cu 16%, pana la 778,9 milioane de lei. Analistii spun insa ca era de asteptat ca situatia platilor cu instrumente de debit sa se inrautateasca in conditiile in care firmele se confrunta in continuare cu probleme financiare, in ciuda unei stabilizari relative a economiei.

"Nu este o surpriza ca numarul acestor refuzuri si sumele implicate cresc in conditiile in care situatia financiara a companiilor este in continuare precara. Chiar daca in trimestrul trei situatia economica s-a mai stabilizat, am putea asista in continuare la o crestere a refuzurilor la plata, ca efect a ceea ce s-a intamplat in lunile anterioare", noteaza Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.

In octombrie, numarul refuzurilor la plata cu instrumente de debit a ajuns la 41.485 de cazuri, in crestere comparativ cu lunile septembrie si august, dar in scadere comparativ cu iunie si iulie, cand refuzurile s-au situat in jurul a 46.000 de cazuri. In aceste conditii, daca in iulie valoarea medie a unei tranzactii refuzate a fost de aproape 17 mii de lei, in oc-tombrie aceasta a depasit 26 de mii de lei .

Refuzurile la plata cu instrumente de debit continua sa creasca in conditiile in care firmele utilizeaza aceste mijloace mai putin decat in anii trecuti. Astfel, in primele noua luni tranzactiile cu cecuri, cambii si bilete la ordin au totalizat 47 mld. lei, in scadere cu 17% comparativ cu intervalul similar din 2008, indica datele Transfond, operatorul sistemului national de plati electronice. "Practic raportul dintre sumele refuzate si tranzactiile totale este cel care conteaza cel mai mult, pentru ca ne ofera o imagine mai de ansamblu asupra fenomenului", apreciaza Laurian Lungu.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.