logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Firmele romanesti au concediat, in ultimul an, 540 de angajati pe zi Inapoi Valorificari Creante

17 Noiembrie 2009

Cel mai mare val de disponibilizari, in perioada septembrie 2008-septembrie 2009, a fost resimtit in constructii, sector in care s-a renuntat la 200 de angajati pe zi.

Angajatorii din constructii, auto, textile si comert, cele mai afectate industrii in aceasta perioada, au concediat in fiecare zi peste 500 de persoane.

Pe segmentul textilelor, in comert sau in industria auto au fost disponibilizati, in medie, 110 angajati pe zi. “Ceea ce se pierde acum in industria textila nu se va mai recupera. Estimez o stabilizare a situatiei in octombrie 2010”, a declarat Sorina Placinta, proprietara fabricii de produse textile Sorste Focsani.

Ion Iordache, vicepresedintele sindicatului Automobile Dacia, considera ca disponibilizarile din industria producatoare de autovehicule vor continua la nivel national. “In mod traditional, iarna scad vânzarile de autovehicule, astfel ca ritmul concedierilor va fi constant. In martie insa ma astept sa reinceapa angajarile in acest sector”, a afirmat Iordache.

Companiile de constructii au concediat din septembrie 2008 pâna in prezent, in medie, aproape 200 de muncitori pe zi, in jur de 75.000 de persoane intr-un an, iar valul de disponibilizari va continua si in 2010, potrivit firmelor de profil.

Datele INS arata ca, daca in septembrie 2008 erau aproape 425.000 de lucratori in acest sector, in septembrie anul curent ramasesera numai 350.000. Potrivit jucatorilor din piata, ritmul concedierilor s-a mentinut constant pâna in prezent. In plus
, concedierile in sectorul constructiilor vor continua si in perioada urmatoare, pe fondul lipsei finantarilor.

“Relansarea sectorului constructiilor nu va avea loc mai devreme de septembrie 2010. Pâna atunci, concedierile vor continua, desi la o rata mai mica decât pâna acum”, a afirmat Dan Ioan Popp, presedintele Impact Developer&Contractor.

Potrivit lui Popp, angajarile in acest domeniu nu vor reincepe inainte de septembrie 2010. “Exista si multa activitate la negru in acest sector, procentajul fiind de 30-40% din zona alba. Prima care se va relansa va fi activitatea la negru din constructii, abia apoi cea oficiala”, considera Popp. Presedintele Impact este de parere ca statul trebuie sa micsoreze taxele, pentru a scoate la suprafata activitatea la negru din acest sector, si sa nu mai puna presiune pe firme pentru scaderea preturilor.

In registrele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) erau inscrisi, la finele lunii trecute, aproape 654.000 de someri, in crestere cu 29.000 de persoane fata de septembrie.

Atitudinea Guvernului lasa de dorit

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Antreprenorilor de Constructii din România (ARACO), considera ca disponibilizarile vor continua la aceeasi rata pâna cel putin in luna martie a anului viitor. “Nu exista niciun motiv pentru care concedierile sa nu continue in acelasi ritm. Abia in martie-aprilie se va sti mai clar ce finantari vor fi disponibile pentru proiectele din 2010”, a afirmat Plosceanu.

Acesta considera ca statul ar trebui sa aiba un dialog cu actorii implicati in sector, dialog ce nu a existat.

In plus, Executivul ar fi trebuit sa aiba o pozitie mai agresiva in privinta investitiilor care trebuie facute in constructii. In schimb, salariul mediu net al angajatilor din constructii a ramas aproape neschimbat, cu o crestere usoara, de la 1.109 lei in septembrie 2008 la 1.142 de lei in aceeasi luna a lui 2009.

Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu aproximativ 14% in perioada ianuarie-septembrie 2009 fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor comunicate de INS.

Statistica arata ca majoritatea sectoarelor din mediul privat au pierdut masiv locuri de munca: comertul a pierdut 50.000 de lucratori, iar confectiile 60.000, in timp ce sectorul bugetar pare sa nu fi fost atins de disponibilizari; de exemplu, numarul angajatilor din administratie a crescut in 2009 cu peste 6.000 de persoane. In prezent, rata somajului a depasit 7%, nivel-record al ultimilor cinci ani.

Potrivit datelor furnizate de ANOFM, rata somajului in octombrie a fost mai mare cu 0,2 puncte procentuale fata de luna precedenta si cu 3,1 puncte procentuale fata de aceeasi luna a anului trecut.

Cea mai ridicata rata a somajului a fost in judetul Mehedinti (13,2%), in timp ce in Bucuresti s-a inregistrat cel mai scazut nivel al somajului, de 2,1%.

Pe de alta parte, pentru lunile urmatoare, angajatorii au notificat Agentia de Ocupare in vederea concedierii a aproximativ 15.000 de salariati, cei mai multi (14.500) urmând sa-si piarda locurile de munca in ultimele doua luni ale anului.
 


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.