logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Franta ataca bancile de mari dimensiuni: Nu trebuie lasate sa profite de puterea pe care au acumulat-o pe timpul crizei Inapoi Valorificari Creante

18 Noiembrie 2009

Franta vrea ca autoritatile de reglementare din intreaga lume sa investigheze posibile abuzuri de pozitie dominanta in sectorul financiar, create pe fondul ajutoarelor guvernamentale pe care institutiile financiare le-au primit in ultimul an, scrie Financial Times.

Christine Lagarde, ministrul francez de finante, a declarat ca unele institutii au devenit mult prea puternice pe o piata ce a fost consolidata prin esecuri si fuziuni bancare.

Concurenta corecta trebuie sa fie un aspect la fel de important precum stabilitatea si securitatea, in conditiile in care G20 se pregateste sa traseze noi principii de reglementare financiara la nivel mondial.

"Trebuie sa ne asiguram ca nu cream institutii care au avantaje competitive", a explicat Lagarde, votata de catre Financial Times ministrul european de finante al anului.

Lagarde i-a solicitat lui Mario Draghi, presedinte al Consiliului de Stabilitate Financiara (FSB), organismul international ce reuneste strategii si guvernatorii de banci centrale din intreaga lume, sa pregateasca un raport pentru summit-ul G20 din martie cu privire la acest aspect.

"Este foarte posibil ca FSB sa spuna in martie ca regulile de concurenta sunt respectate si ca nu exista practici concertate sau abuzuri de pozitie dominanta", insa aceste probleme trebuie monitorizate permanent, a adaugat Lagarde.

Oficialii francezi nu sunt singurii care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la crearea unui mediu financiar neconcurential. In Marea Britanie, creditorii Lloyds si Royal Bank of Scotland au fost fortati sa-si vanda o parte din operatiuni tocmai pentru prevenirea unui comportament anticoncurential.

Multi analisti se tem insa ca o serie de institutii au scapat nesanctionate, asa cum se intampla in cazul bancii americane Goldman Sachs, care detine o pozitie dominanta pe anumite segmente ale pietei de tranzactii cu titluri.

Lagarde a atras atentia si asupra faptului ca abordarea "prea mare pentru a fi lasat sa sa prabuseasca" in privinta anumitor institutii din industria financiar-bancara ascunde pericole exacerbate.

"Exista institutii extrem de mari care ne pot expune la riscuri limitate, exista insa si anumite institutii de dimensiuni mici si mijlocii care ne pot expune la riscuri imense", a explicat Lagarde. "Trebuie sa distingem intre modelele de business, intre expunerile la care ne supun diversele institutii si alte elemente care trebuie evaluate inainte de a formula concluzii cu privire la reglementarea sistemului financiar-bancar", potrivit ministrului francez de finante.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.