logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Garantia de stat acordata Oltchim, in vizorul Comisiei Europene Inapoi Valorificari Creante

20 Noiembrie 2009

Comisia Europeana(CE) a initiat o investigatie privind criteriile care au stat la baza acordarii unei garantii de stat in valoare de 49,6 milioane de euro in favoarea Oltchim, se mentioneaza intr-un comunicat al Comisiei, dat publicitatii joi.

CE a lansat o procedura oficiala de investigatie, pentru a stabili daca garantia de stat acordata Oltchim a fost acordata in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, in cadrul unei scheme de ajutor existente pentru masurile de ajutor de stat destinate economiei in perioada crizei.

In urma difuzarii anuntului public privind intentia de a acorda intreprinderii de produse chimice Oltchim o garantie in temeiul Cadrului temporar, Comisia a primit o plangere care punea sub semnul intrebarii compatibilitatea garantiei cu criteriile Cadrului temporar. Garantia in cauza ar urma sa fie emisa de catre EximBank pentru a acoperi 80% dintr-un credit comercial in valoare de 62 milioane de euro destinat achizitionarii Arpechim, furnizor al intreprinderii Oltchim.

Comisia doreste sa verifice daca Oltchim se afla deja in dificultate inainte de actuala criza financiara si economica, situatie in care nu ar mai fi eligibila pentru ajutorul acordat in temeiul Cadrului temporar. Mai mult, Comisia doreşte sa investigheze daca garantia de stat preconizata respecta dispozitia Cadrului temporar care limiteaza valoarea maxima a imprumutului (in cazul Oltchim – 62 milioane de euro) la valoarea totala anuala a costurilor salariale ale intreprinderii beneficiare pe anul 2008.

„Cadrul temporar permite intreprinderilor sa depaseasca problemele financiare cauzate de actuala inasprire a condiţiilor de creditare. Comisia va verifica daca dificultatile cu care se confrunta Oltchim sunt legate de criza sau sunt anterioare acesteia. In al doilea caz, Cadrul temporar nu este instrumentul adecvat pentru a rezolva problemele intreprinderii. Aceasta nu ar exclude insa posibilitatea de a acorda Oltchim un ajutor de salvare si de restructurare, spre exemplu, in cazul in care s-ar indeplini conditiile Orientarilor privind salvarea si restructurarea intreprinderilor”, a declarat Comisarul pentru concurenta, Neelie Kroes.

Romania a acordat garantia in temeiul unei scheme de ajutor de stat adoptate in baza Cadrului temporar, care fusese aprobata de Comisie la data de 5 iunie 2009 . In conformitate cu dispozitiile Cadrului temporar, schema de ajutor de stat respectiva exclude in mod explicit intreprinderile aflate in dificultate inainte de declansarea crizei financiare, adica inainte de 1 iulie 2008.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.