logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Neperformantele vor creste si in 2010, spun analistii UniCredit Inapoi Valorificari Creante

10 Noiembrie 2009

Calitatea portofoliilor de credite ale bancilor locale va continua sa se inrautateasca pana in prima jumatate a anului 2010, cand ponderea creditelor neperformante va atinge un varf de 17,5%, fata de 11% in iunie anul acesta, estimeaza analistii grupului UniCredit.

"Varful va fi atins in prima jumatate a anului 2010, in conditiile in care atat portofoliile de credite de retail, cat si cele corporate sunt in continua deteriorare", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Cu o pondere a creditelor neperformante (cu restante mai vechi de 60 de zile, incluse in categoriile "indoielnic" si "pieredere" potrivit metodologiei BNR) de 11,3%, Romania era inca din iunie intr-o situatie mult mai dificila decat majoritatea pietelor din regiune, potrivit unui studiu realizat de departamentul de analiza strategica al grupului UniCredit.

Spre exemplu, in Polonia ponderea creditelor neperformante era de 6%, iar in Ungaria de 6,5% din totalul portofoliilor de credite. Mai mult, in cazul acestor piete creditele neperformante includ si categoria "substandard", respectiv imprumuturile cu restante la plata ratelor mai vechi de 30 de zile. In Cehia, portofoliile de credite arata chiar mai bine, ponderea neperformantelor fiind de numai 4,3%.

Situatia portofoliilor de credite pe plan local s-a deteriorat semnificativ in ultimul an, cand ponderea neperformantelor a inregistrat mai mult decat o dublare, de la 4,6% in iunie anul trecut. Pe pietele din centrul Europei evolutia a fost mult mai lenta.

In Polonia ponderea era de 4,5% in iunie anul trecut, iar in Ungaria de 3,8%.

Doar pe pietele din Est - Rusia, Ucraina sau Kazahstan - neperformantele au ponderi mai mari decat in Romania. In Rusia, imprumuturile neperformante au urcat de la 9% din total in iunie anul trecut la 16%. In Ucraina, ponderea lor a urcat de la 17% in decembrie anul trecut la aproape 30% in iunie anul acesta.

Analistii UniCredit anticipeaza o crestere a portofoliului de credite in Romania cu 1% anul acesta, fata de 35% in 2008.

Pentru anul viitor cresterea ar fi de 5%, respectiv 10% in 2011.

Pe partea de economisire Romania ar putea in schimb sa aiba cresteri mai bune, de 6% anul acesta, 8% anul viitor si 12% in 2011.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.