logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Noi fapte inscrise in cazierul fiscal Inapoi Valorificari Creante

11 Noiembrie 2009

Ministerul Finantelor Publice(MFP) a aprobat, prin Ordinul nr.2943/2009, noi prevederi referitoare la procedura de inscrierea in cazierul fiscal a unor situatii precum inactivitatea fiscala sau atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvent sau insolvabil.

Ordinul MFP nr. 2943/2009 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 764 din 10 noiembrie 2009.

Prin art.V al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.46/2009 privind imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii fiscale, au fost aduse completari legislatiei in vigoare privind cazierul fiscal, respectiv Ordonantei Guvernului nr.75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal.

Astfel, pe langa inscrierea in cazierul fiscal al contribuabililor a faptelor savarsite de acestia, sanctionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara, a fost prevazuta inscrierea in cazierul fiscal si a urmatoarelor situatii:
-atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca, dupa caz;
-inactivitatea fiscala, declarata potrivit legii.

Potrivit art.2 alin.(3) din ordonanta, inactivitatea fiscala se inscrie, atat in cazierul fiscal al persoanei juridice declarate in inactivitate fiscala, cat si in cel al reprezentantilor legali ai acesteia.

De asemenea, potrivit art. VII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.46/2009, inscrierea in cazierul fiscal a starii de inactivitate fiscala, pentru persoanele juridice aflate in inactivitate fiscala la data intrarii in vigoare a acestei ordonante de urgenta, precum si pentru reprezentantii legali ai acestora, se realizeaza in termen de 60 de zile de la publicarea acesteia

Procedura de inscriere in cazierul fiscal a atragerii raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent

In cazierul fiscal al persoanelor fizice si juridice se inscrie atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca, dupa caz.

In situatia in care atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent s-a dispus prin decizia privind angajarea raspunderii solidare, ca act administrativ fiscal emis in conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, fisele de inscriere in cazierul fiscal se intocmesc de compartimentul cu atributii de executare silita din cadrul organului fiscal competent in administrarea fiscala a persoanelor pentru care a fost stabilita raspunderea solidara.

In aceasta situatie, fisele de inscriere in cazierul fiscal se intocmesc:
a) in cazul neexercitarii caii administrative de atac impotriva deciziei privind angajarea raspunderii solidare, in termen de 15 zile de la expirarea termenului legal de exercitare a acestei cai de atac;
b) in cazul exercitarii caii administrative de atac impotriva deciziei privind angajarea raspunderii solidare, in termen de 5 zile de la data emiterii deciziei privind respingerea contestatiei.

In situatia in care atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent s-a dispus prin hotarare judecatoreasca, fisele de inscriere in cazierul fiscal se intocmesc de compartimentul juridic din cadrul organului fiscal competent in administrarea fiscala a persoanelor pentru care a fost stabilita raspunderea solidara.

Procedura de inscriere in cazierul fiscal a starii de inactivitate fiscala pentru persoanele juridice declarate inactive

In termen de 1 zi de la data intrarii in vigoare a unui ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea listei contribuabililor declarati inactivi, potrivit art.78 alin.(5) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind
Codul de procedura fiscala, Directia Generala de Tehnologia Informatiei transmite compartimentelor cu atributii in gestionarea registrului contribuabililor din cadrul organelor fiscale, lista persoanelor juridice declarate inactive aflate in administrarea lor.

Fisele de inscriere se intocmesc de compartimentul cu atributii in gestionarea registrului contribuabililor, in termen 5 zile de la publicarea listei contribuabililor declarati inactivi, prin completarea formularului 506 “Fisa de inscriere in cazierul fiscal a
starii de inactivitate fiscala", la care se bifeaza casuta “persoana juridica declarata inactiva fiscal”

Procedura de inscriere in cazierul fiscal a starii de inactivitate fiscala pentru reprezentantii legali ai persoanelor juridice declarate inactive

In termen de 1 zi de la data intrarii in vigoare a unui ordin al ANAF pentru aprobarea listei contribuabililor declarati inactivi, Directia Generala de Tehnologia Informatiei solicita Oficiului National al Registrului Comertului, in baza protocolului de colaborare, datele de identificare ale reprezentantilor legali ai persoanelor juridice care figureaza in lista contribuabililor declarati inactivi. Sunt solicitate informatii referitoare la reprezentantii legali care erau desemnati la data publicarii listei contribuabililor declarati inactivi.

Dupa primirea informatiilor solicitate, Directia Generala de Tehnologia Informatiei sorteaza lista reprezentantilor legali, in functie de domiciliul fiscal al acestora si de organul fiscal in a carui administrare fiscala se afla acesti reprezentanti legali.

Dupa sortare, listele cu reprezentantii legali ai persoanelor juridice declarate inactive se transmit organelor fiscale competente, in vederea intocmirii fiselor de inscriere in cazierul fiscal.

Fisele de inscriere in cazierul fiscal al reprezentantilor legali ai persoanelor juridice declarate inactive fiscal, se intocmesc de compartimentul cu atributii in gestionarea registrului contribuabililor, in termen 5 zile de la primirea datelor de identificare a acestor reprezentanti legali.

Fisele de inscriere se intocmesc prin completarea formularului 506 “Fisa de inscriere in cazierul fiscal a starii de inactivitate fiscala", la care se bifeaza casuta “reprezentant legal al persoanei juridice declarate inactiva fiscal”.

 


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.