logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Profitabilitatea bancilor s-a prabusit la 3% sub presiunea creditelor neperformante Inapoi Valorificari Creante

12 Noiembrie 2009

Rentabilitatea capitalurilor proprii - unul dintre principalii indicatori de eficienta urmariti in cazul bancilor - a scazut la 3,2% in septembrie anul acesta, ca medie la nivelul sistemului, de la 19% in toamna trecuta, potrivit datelor bancii centrale.

Bancile au realizat in primele noua luni un profit net cumulat de 680 de milioane de lei (aproape 160 de milioane de euro), potrivit raportarilor transmise BNR, bazate pe standardele locale de contabilitate. Castigul este de peste cinci ori mai mic decat cel realizat in perioada similara a anului trecut.

"Este imbucurator ca profitabilitatea este pozitiva, fiindca ajunsese in teritoriul negativ in martie. Dar fata de septembrie anul trecut este o scadere importanta, de peste cinci ori", spune Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

Castigurile bancilor au fost erodate de cheltuielile mari cu provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din creditele acordate, in conditiile in care tot mai multi clienti au probleme la plata ratelor. BNR impune conditii mult mai dure pentru constituirea de provizioane, comparativ cu practica internationala, permitand bancilor sa deduca din valoarea expunerilor doar 25% din valoarea garantiilor imobiliare detinute.

Creantele restante si indoielnice au ajuns sa reprezinte in septembrie 10,5% din capitalurile proprii ale bancilor, de peste patru ori mai mult fata de nivelul din urma cu un an.

In categoria creantelor restante si indoielnice sunt incluse ratele la credite neachitate la timp (principal, dobanda si dobanda penalizatoare) si expunerile in cazul carora s-au inceput proceduri juridice impotriva debitorului. Raportat la activele totale ale bancilor, ponderea acestora a urcat la 0,92%, fata de 0,22% in septembrie anul trecut sau 0,14% in decembrie 2006.

"Calitatea portofoliului de credite s-a inrautatit fata de anul trecut. Creantele restante si indoielnice au crescut de patru ori ca pondere atat in capitalurile proprii, cat si in active. Atat timp cat indicatorul de solvabilitate se prezinta bine si e in crestere, ne arata ca aceasta deteriorare a activelor a fost compensata oportun si la momentul potrivit cu noi injectii de capital", apreciaza Georgescu.

La sfarsitul lunii septembrie solvabilitatea (care masoara adecvarea fondurilor proprii detinute de banci in functie de riscurile asumate) era de 13,7%, nivel similar cu cel din decembrie anul trecut, dar mai mare fata de septembrie 2008, de 11,9%.

Concomitent, ponderea creditelor incadrate in categoria "standard" (cu restante la plata ratelor de cel mult 15 zile) a scazut de la 66% in urma cu un an spre 60% in septembrie 2009.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in zona creditelor cu restante mai vechi de 60 de zile (incadrate in "indoielnic", potrivit reglementarilor BNR) si respectiv mai vechi de 90 de zile (clasificate ca "pierdere").

Ponderea creditelor clasificate ca "pierdere" a urcat de la 3,6% la 8,5%. Bancile au incetinit cresterea si s-au reorientat de la concentrarea pe castigarea de cota de piata la restructurare si imbunatatirea portofoliului de credite, spune prim-viceguvernatorul BNR Georgescu.

"Procesul este dinamic, speram ca dupa aceasta etapa de imbunatatiri calitative ale portofoliilor sa se treaca si la reluarea dinamicii pozitive a creditarii catre sectorul privat."

Creditul neguvernamental a scazut usor de la inceputul anului chiar in termeni nominali, in conditiile in care bancile si-au canalizat toate lichiditatile in finantarea statului, ramanand sub pragul de 200 de miliarde de lei.

Georgescu apreciaza ca la sfarsitul acestui an, intermedierea financiara (ponderea creditului privat in Produsul Intern Brut) va urca la 41%, de la 39,3% in 2008. Cresterea s-ar datora insa aproape exclusiv contractiei PIB.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.