logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Recalificarea somerilor din ultimul an dureaza pana dupa trecerea crizei Inapoi Valorificari Creante

14 Noiembrie 2009

Obligate de criza economica, din ce in ce mai multe companii apeleaza la disponibilizari de personal si la taieri de costuri. Prin urmare, numarul celor care nu-si mai gasesc joburi in domeniul in care au capatat experienta e intr-o continua crestere. Pentru multi mai exista doar o singura solutie: reprofilarea.
Statisticile Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) din Bucuresti arata ca una din doua persoane cu varste de pana la 25 de ani sunt dispuse sa se recalifice. Odata cu cresterea varstei, insa, interesul scade. La persoanele cu varste de peste 50 de ani, doar una din cinci accepta sa urmeze cursuri de recalificare.
Sute de oameni incearca o noua meserie
De la 1 ianuarie 2009, numarul somerilor care au urmat cursuri de calificare si recalificare, organizate de AMOFM este de 520. „Agentii economici nu incadreaza o diploma de calificare, ci omul cu deprinderile sale pentru calificarea respectiva si cu capacitatea lui de adaptare la specificul societatii si la nevoile angajatorului”, sustin reprezentantii AMOFM. Nu intotdeauna optiunile somerilor pentru inspector de resurse umane, contabil, operator calculator, cosmetica sau masaj se identifica cu nevoile angajatorilor. Acestia cauta, bunaoara, sudori, tamplari, dulgheri, fierari-betonisti, zugravi sau zidari.
Unde se disponibilizeaza, unde se angajeaza
Domeniile de activitate in care se fac angajari in ultima vreme sunt serviciile, constructiile si IT-ul. Se cauta casieri, bucatari, ospatari, cofetari, patiseri, agenti de paza, soferi, instalatori, sudori, electricieni, macaragii, iar in IT, programatori si informaticieni. In schimb, se fac disponibilizari masive in comert, confectii imbracaminte si textile, in industria usoara - pielarie, tranzactii imobiliare, constructii, fabricare cauciuc si mase plastice.
Reprofilarea somerilor poate dura 2 ani
Reprofilarea presupune timp, analizarea propriilor competente si cunoasterea tendintei fortei de munca. Specialistii in resurse umane spun ca acest proces poate dura pana la 2 ani, in functie de virsta persoanei care a luat aceasta decizie. „Daca vorbim despre o persoana experimentata, care nu mai e nici foarte tanara, poate dura 1-2 ani.
Cu cat senioritatea scade, cu atat perioada e mai scurta”, explica pentru capital.ro Madalina Popescu, director general la Pluri Consultants. Ea mai spune ca o schimbare majora de cariera nu este recomandata in aceasta perioada, cu exceptia antreprenoriatului.
 


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.