logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Statul vrea sa dea firmelor cate 500.000 de euro, pentru depasirea crizei Inapoi Valorificari Creante

20 Noiembrie 2009

Un proiect de Hotarare elaborat de Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri (MIMMCMA) prevede acordarea unor ajutoare de stat sub forma de finantare nerambursabila in valoare de maxim 250.000 Euro pentru microintreprinderi si de maxim 500.000 Euro pentru intreprinderile mici si mijlocii, pentru iesirea din starea de dificultate, in vederea mentinerii locurilor de munca existente la data acordarii.

Prin Proiectul de Hotarare privind schema temporara de ajutor de stat pentru sprijinirea operatorilor economici afectati de actuala criza economica si financiara, MIMMCMA isi propune sprijinirea intreprinderilor, inclusiv a celor care au nevoie de finantare pentru iesirea din starea de dificultate, in vederea mentinerii locurilor de munca existente la data acordarii ajutorului de stat, continuarii si diversificarii activitatii, dezvoltarii si modernizarii activitatilor intreprinderilor solicitante.

Schemea de ajutor propus de MIMMCMA se aplica tututor operatorilor economici, exceptand operatorii economici cu activitate in sectorul de pescuit, acvacultura si productiei primare de produse agricole.

Insa, potrivit proiectului, ajutoarele pe care operatorii economici le-ar primi nu se refera si la ajutoare pentru export si nu favorizeaza utilizarea produselor nationale in detrimentul produselor din import.

Potrivit proiectului, aceste ajutoare de stat ar consta, in principal in:
- ajutoare sub forma de sume nerambursabile;
- imprumuturi in conditii preferentiale;
- subventii de dobanda;
- garantii;
- esalonarea creantelor detinute sau preluate de autoritatile publice, pentru a fi recuperate, fara perceperea de dobanzi pe intreaga perioada de esalonare.

Ajutoarele sunt in valoare maxima de 500.000 de euro, echivalentul in lei, in acest sens fiind disponibil un buget total de aproximativ 220 de milioane de euro. De asemenea, este preconizat ca un numar de 1000 de operatori economici care ar putea beneficia de schema propusa de MIMMCMA.

Criterii de eligibilitate

Operatorii economici care pot beneficia de astfel de ajutoare, trebuie sa indeplineasca, la data solicitarii urmatoarele conditii de eligibilitate:
a) functioneaza in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) sunt inregistrati conform Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei si nu erau in dificultate la data de 1 iulie 2008;
c) indeplinesc conditiile de cumul al ajutoarelor de stat si ajutoarelor de minimis conform prevederilor impuse de Schema de ajutor;
d) nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate.

Pe langa acestea, acordarea ajutoarelor va fi conditionata si de criteriile de eligibilitate specifice, care vor fi detaliate prin actele normative si/sau administrative emise in aplicarea acestui proiect de fiecare furnizor de ajutor de stat.

Inainte de acordarea ajutorului in cadrul schemei propuse, operatorul trebuie sa dea o declaratie in scris sau in format electronic cu privire la orice ajutor de minimis si orice ajutor acordat in perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2010, astfel incat furnizorul va verifica daca ajutorul nu duce la cresterea valorii totale a ajutorului primit de societate in perioada mentionata, la un nivel ce depaseste 500.000 de euro.

Elaborarea proiectului de act normativ tine cont de cadrul comunitar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul actualei crize economico – financiara, precum masurile suplimentare temporare prevazute in comunicarea comisiei Europene 2009/C16/01, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C16/1 din 22 ianuarie 2009.

Schema cadru general national de ajutor de stat ar putea fi implementata de mai multe autoritati publice furnizoare de ajutor de stat. Autoritatea responsabila cu indeplinirea obligatiilor de raportare este Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM).


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.