logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Topul celor mai valoroase companii: 100 de jucatori de 55,7 miliarde de euro Inapoi Valorificari Creante

19 Noiembrie 2009

Petrom, cea mai mare companie din Romania, si Orange, cel mai mare operator de telecomunicatii, se mentin pe primele doua pozitii in topul celor mai valoroase companii din Romania in 2009, dar fiecare valoreaza substantial mai putin decat anul trecut, potrivit topului celor mai valoroase 100 de companii din Romania, publicat de Ziarul Financiar, in colaborare cu casa de investitii Capital Partners. Fondul Proprietatea ocupa pozitia a treia.

Valoarea cumulata a companiilor din top 100 este cu circa 14 miliarde de euro sub nivelul consemnat in editia de anul trecut, iar fata de 2007 scaderea este de circa 40 de miliarde de euro, adica exact atat cat valorau in urma cu doi ani primele opt clasate din acest top.

Valoarea cumulata a celor 100 de companii este de 55,7 miliarde de euro.

"Intre politici publice inconsistente, o reluare ispasita a relatiei financiare cu FMI dupa ce fusese intrerupta in 2005 ca urmare a divergentelor intre viziunea fondului si fiscalitatea mai laxa introdusa atunci si, mai recent, o criza politica ampla care blocheaza si timidele incercari de restructurare a sistemului bugetar, multe dintre companiile romanesti lupta zilnic pentru supravietuire", noteaza Andreea Mladin, business analyst in cadrul casei de investitii Capital Parners.

Companiile listate pe piata de capital au fost evaluate pe baza capitalizarii bursiere la 30 septembrie 2009, iar pentru restul companiilor valorile au fost obtinute pornind de la date financiare selectate din surse publice. In clasamentul de anul acesta, doar zece firme mai trec peste pragul de un miliard de euro si niciuna nu mai depaseste valoarea de 4 mld. euro. Anul trecut erau 12 companii evaluate mai sus de un miliard de euro, iar primele trei clasate depaseau pragul de patru miliarde de euro.

Clasamentul de anul acesta al celor mai valoroase companii include 15 jucatori nou intrati, in crestere fata de 12 in 2008. Cea mai spectaculoasa intrare este cea a Interagro, care la prima prezenta in top a ajuns aproape de jumatatea clasamentului, pe locul 58. Interagro este una dintre putinele companii cu capital privat romanesc prezente in clasament.

Topul din 2009 este dominat in continuare de catre investitorii straini, statul roman si oamenii de afaceri locali pastrand controlul in doar cateva dintre cele 100 de firme. Din primele zece companii prezente in clasament, statul controleaza patru, dintre care trei din sectorul energetic, si detine participatii minoritare in cadrul altor trei.

Din primele 30 de companii, doar doua - Nuclearelectrica si Loteria Romana - au fost evaluate in crestere, restul inregistrand scaderi ale valorii cuprinse intre cateva zeci de milioane de euro si 1,3 mld. euro, in cazul Petrom. Din 2006, cand a aparut prima editie a clasamentului, Petrom a pierdut 5,4 miliarde de euro din valoare, dar a reusit sa se mentina de fiecare data pe prima pozitie.

Si clasamentul din 2009 este dominat in proportie de peste 50% de companiile din sectorul energetic si cele de servicii financiare. Dintre companiile din sectorul serviciilor financiare 16 sunt banci, dintre care una singura - Intesa SanPaolo Bank - este nou intrata. In top 10 nu sunt decat doua banci, BCR si BRD, pozitionate pe locurile sase, respectiv opt. In schimb, top 10 este dominat de companiile din sectorul energetic si de cele din telecomunicatii, care ocupa trei, respectiv patru locuri.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.