logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Un angajat al BCR, cercetat pentru o frauda de 2,6 milioane de euro prin acordarea a peste 200 de credite false Inapoi Valorificari Creante

23 Noiembrie 2009

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Timisoara efectueaza cercetari penale fata de un angajat al BCR care a acordat peste 200 de credite bancare, in valoare de peste 2,6 milioane de euro, pe baza unor adeverinte de salariu si contracte de munca false.

“Procurorii DNA efectueaza cercetari penale fata de inculpatul Ionut Marius Ghelbeaza in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de asociere pentru savarsirea de infractiuni si complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata”, dupa reiese dintr-un comunicat de presa publicat de DNA, la sfarsitul saptamanii trecute, venit in completarea unui comunicat de presa al DNA, din 9 octombrie, referitor la infractiunile retinute in sarcina altor trei angajate ale aceleiasi agentii ale BCR.

Potrivit DNA, in perioada anilor 2008 - 2009, Daniela Mihaela Szirka, Viorica Stanciu si Elena Mare, in calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agentia Curtici a BCR – Sucursala Arad, au aprobat acordarea de credite bancare unui numar de aproximativ 200 de persoane, cu incalcarea normelor interne ale bancii, a responsabilitatilor si a limitelor de autoritate stabilite prin fisa postului, prejudiciul fiind de peste 2,6 milioane de euro.

Beneficiarii creditelor au folosit in acest scop adeverinte de salariu si contracte de munca false, din care rezulta ca erau angajati ai mai multor societati comerciale. Banii obtinuti din creditele acordate in acest fel au fost remisi inculpatilor Daniel Nicola, Flaviu Brandais, Dumitru Viorel Aivanesei si Florin Alin Jurca, administratori ai mai multor firme din judetul Arad, acestia fiind si cei care au intocmit documentele false.

Beneficiarii creditelor au primit in schimb sume de bani cuprinse intre 300 si 1.500 euro.

In acest context, I. M. Ghelbeaza, impreuna cu fratele sau, Liviu Daniel Ghelbeaza si cu alte peroane se deplasau in diferite localitati unde identificau persoane dispuse a solicita credite. In baza unor documente false, angajati ai BCR – Agentia Curtici aprobau cererile de credit.

Banii astfel obtinuti erau predati lui I. M. Ghelbeaza, iar ulterior acesta ii remitea lui D. Nicola sau lui F. A. Jurca, care il „recompensau” de fiecare data cu suma de aproximativ 1.500 euro.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 19 noiembrie 2009, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestuia pe o perioada de 24 de ore iar la data de 20 noiembrie 2009, Tribunalul Timis a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o perioada de 29 de zile.

DNA precizeaza faptul ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.