logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Un nou cadru pentru exploatarea potentialului parteneriatelor public-privat Inapoi Valorificari Creante

20 Noiembrie 2009

Comisia Europeana a instituit un cadru privind incurajarea utilizarii parteneriatelor public-privat (PPP), pentru a raspunde nevoilor actuale si viitoare de investitii in servicii publice, infrastructura si cercetare in Europa, se arata intr-un comunicat de presa al CE, publicat joi.

Potrivit Comisiei, in cazul in care sunt gestionate in mod corespunzator, in interesul public, actual si viitor, PPP pot aduce beneficii imense. Pana in prezent, utilizarea acestora este inca limitata si multe state membre au putina experienta in derularea lor.
“In corelatie cu Planul european de redresare economica, Comisia doreste sa dea un nou impuls PPP pentru a incuraja utilizarea mai frecventa si mai buna a PPP intr ¬ un moment in care sunt necesare solutii inovatoare de finantare publica pentru a gestiona dificultatile reprezentate de bugetele nationale restranse. Decizia de a utiliza sau nu PPP va ramane in intregime la latitudinea autoritatilor nationale”, arata aceeasi sursa.

De asemenea, comunicarea vizeaza optiunile de imbunatatire a functionarii initiativelor tehnologice comune ale UE, care constituie PPP cofinantate de UE in domenii esentiale de cercetare.

„Prin intermediul acestei comunicari, Comisia lanseaza un cadru nou si cuprinzator pentru parteneriatele public-privat. Pe masura ce Europa depaseste criza economica, parteneriatele public-privat pot ajuta autoritatile publice sa creeze locuri de munca prin continuarea investitiilor in viitor, concomitent cu implementarea de strategii de iesire din criza, prin care finantele publice sa fie readuse la pozitia de echilibru. Planificate si executate in mod corespunzator, avandu-se in minte interesul public pe termen lung, PPP pot stimula investitiile in sisteme de calitate ridicata de ingrijiri de sanatate, de educatie si de transport durabil. Acestea pot reprezenta un instrument pentru combaterea schimbarilor climatice si pentru stimularea eficientei energetice. Vrem, deci, ca autoritatile publice sa utilizeze mai mult si mai bine PPP”, a declarat Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
CE apreciaza ca actuala criza a pus o presiune puternica asupra finantelor publice in multe state membre, aceasta putand avea efecte negative asupra dezvoltarii unor noi infrastructuri esentiale, in special odata ce stimulentele fiscale actuale vor fi epuizate in multe state membre.

“Cu titlu de exemplu, indeplinirea angajamentelor Comisiei Europene numai in ceea ce priveste reteaua transeuropeana de transport va necesita un excedent de resurse financiare de 20 de miliarde EUR in perioada 2007-2013. Importante fonduri suplimentare vor fi necesare pentru indeplinirea angajamentelor privind schimbarile climatice si energia. PPP ofera capacitatea de a genera un efect de levier prin utilizarea fondurilor si expertizei private si de a le reuni pe acestea cu resursele publice”, adauga CE.
Finantarea UE prin intermediul instrumentelor fondurilor structurale, ale Bancii Europene de Investitii sau ale retelei transeuropene de transport poate contribui la mobilizarea de PPP pentru investitii esentiale in proiecte, chiar si intr-o perioada in care finantarile nationale publice sau private sunt putin disponibile.

Cadrul pentru PPP se bazeaza pe:
- o mai buna coordonare si o consolidare si concentrare suplimentara a instrumentelor de finantare pentru PPP la nivelul UE;
- o cooperare stransa cu BEI;
- consolidarea capacitatii sectorului public.
Cadrul instituit de comunicare implica urmatoarele aspecte:
• finantarea sporita pentru PPP prin intermediul colaborarii cu BEI, prin redirectionarea instrumentelor comunitare existente si prin dezvoltarea de instrumente de garantare pentru finantarea PPP;
• in cazurile care implica finantare UE, norme si proceduri mai bune pentru a asigura o concurenta loiala intre proiecte gestionate la nivel public si cele gestionate in cadrul unor PPP;
• un cadru mai eficace pentru inovare, inclusiv posibilitatea pentru UE de a participa in cadrul unor organisme de drept privat si de a investi in mod direct in anumite proiecte;
• luarea in considerare a unui instrument legislativ al UE privind concesionarile, pe baza evaluarii impactului care este in curs de desfasurare;
• imbunatatirea diseminarii de informatii si a schimbului de bune practici; inclusiv crearea unui noi grup PPP in care partile interesate relevante isi pot impartasi preocuparile si noile idei privind PPP.

Initiativele tehnologice comune (ITC) reprezinta un nou mod de exploatare a parteneriatelor public-privat pentru cercetare la nivel european. ITC sunt cofinantate de la bugetul UE si reunesc interesele publice si private intr-o noua structura de implementare.
Pana in prezent, ITC cu bugete totale cuprinse intre 1 miliard € si 3 miliarde € au fost constituite in cinci domenii: medicamente inovatoare, aeronautica, pile de combustie si hidrogen, nanoelectronica si sisteme informatice integrate.

 


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.