logo
Banii Dumneavoastra, prioritatea noastra

CE VREM DE CE NOI
 
Vulnerabili la credite restante si depozitele firmelor Inapoi Valorificari Creante

23 Noiembrie 2009

Cresterea restantelor la credite si scaderea depozitelor companiilor au afectat bancile din Romania mai mult decat institutiile financiare din alte tari central si est-europene.
Sumele economisite de agentii economici din Romania au scazut cu aproape 11% in primele sapte luni ale acestui an, pana la 54 miliarde de lei, aproape la fel de mult cat au crescut, in compensare, economiile populatiei. Potrivit unui studiu realizat de grupul UniCredit, declinul este unul dintre cele mai mari inregistrate in regiune, in conditiile in care depozitele societatilor nefinanciare din Ungaria au crescut cu 1,4%, in acelasi interval de timp, si s-au diminuat cu mai putin de 3% in Slovenia, Lituania, Polonia sau Estonia. O scadere mai mare decat Romania a inregistrat doar Letonia.
„Aceasta situatie reflecta pierderile firmelor si nevoia de plati de salarii. Intalnim fenomenul de redistribuire intre manageri si ceilalti stakeholderi pentru plata unor cheltuieli. Managerii au renuntat la bani pentru plata unor cheltuieli“, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. Scaderea depozitelor companiilor se explica, in opinia directorului executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, si prin faptul ca „in Romania au fost alte cauze ale crizei decat in alte tari, datoriile au crescut foarte mult in tarile baltice si in Bulgaria, iar deficitul de cont curent este mai mare“.
Noroc cu populatia...
Capacitatea mai mica a companiilor de a economisi a fost compensata insa de cresterea depozitelor populatiei, mai precauta in perioada de criza, astfel incat, pe ansamblul pietei bancare, Romania a avut unul dintre cele mai mari avansuri din regiune. „Depozitele s-au dovedit a fi un succes in aceasta perioada de incertitudine“, sustine Rozalia Pal, economist-sef la UniCredit Čširiac Bank. Evolutia a contribuit la echilibrarea pasivelor sistemului bancar si la reducerea raportului credite-depozite pana la 124% in septembrie, cu perspectiva unui nivel mediu pe sistem bancar de 116% in urmatorii cinci ani. Economistii UniCredit anticipeaza ca, in 2009, depozitele vor reprezenta 6,4% din PIB, urmand sa ajunga anul viitor la 8% din PIB, iar in 2011, la 12,4%.
Avansul restantelor
O alta vulnerabilitate a sistemului bancar, care se manifesta mai puternic in Romania decat in alte state, este cresterea creditelor neperformante. Potrivit studiului Unicredit, dintre toate statele membre UE din regiune, doar Letonia si Lituania ne vor intrece la acest capitol, in conditiile in care vom avea anul acesta 16% din credite in categoriile indoielnic si pierdere. Situatia se va agrava anul viitor, UniCredit anticipand ca ponderea neperformantelor in totalul creditelor va ajunge la 17,5%, urmand sa coboare la 14% abia in 2011.
Cu toate aceste slabiciuni, bancile romanesti au trecut destul de bine prin criza. „Am iesit din criza de lichiditate si ne putem astepta la o crestere financiara. Cresterea activitatii de creditare nu poate fi la fel de rapida cum era inainte de criza si trebuie sa fie, in mod clar, direct corelata cu volumul depozitelor“, sustine Debora Revoltella, economist-sef Unicredit CEE. In opinia sa, potentialul de dezvoltare al regiunii Europei de Sud-Est este mare si exista deja semne de revenire din criza. Revenirea se va face pe baza productiei, nu va rezulta din activitatile de investitie. „Este important ca in urmatoarea perioada sa se gaseasca o corespondenta intre nivelul inalt al costului riscului si capacitatea de a genera venituri. 2010 va fi anul revenirii din criza, chiar daca riscul si volatilitatea raman“, adauga Revoltella.
Urmarile crizei
Dupa o corectie in 2009 si in prima parte a anului 2010, raportul credite-depozite va creste treptat. „Reajustarea raportului credite-depozite va continua si deja este mai pronuntata in acele tari unde finantarea interna a fost deficitara, in timp ce in celelalte tari este mai putin presanta si ar putea fi chiar contraproductiva“, spune Revoltella.
Desi afectate de criza internationala, bancile romanesti au ramas sanatoase. Profitul la nivelul sistemului bancar este estimat a se diminua cu 90% fata de 2008, dar piata va pastra o solvabilitate ridicata (13,7% in septembrie 2009). Prioritara in viitor ramane calitatea portofoliului de credite. Profitabilitatea va fi afectata de costurile structurale mai ridicate ale riscului, dar va beneficia de eficientizarea costurilor operationale.
17,5% este ponderea imprumuturilor neperformante in totalul creditelor, anticipata de UniCredit pentru Romania in 2010

 


Scoala de Brokeri este noua entitate sub care se dezvolta initiativele de tip educational si de orientare profesionala ale societatii BURSA ROMANA DE CREANTE TM (BRC) . Ulterior, aceasta va reprezenta si platforma de perfectionare pentru cei care vor sa imbratiseze aceasta profesie/cariera noua si de mare actualitate.
Criza profunda si piata creantiera exploziva impun valorificarea creantelor de catre oameni de specialitate, iar Scoala de Brokeri este unicul furnizor de orientare profesionala in domeniul bursei de creante si domeniile conexe acesteia.
Cu ajutorul lectorilor de valoare si a echipei de specialisti ne propunem sa dezvoltam potentialul resurselor umane din sectorul economic prin promovarea unor abordari inovative si raportate la situatia actuala de pe piata economico-financiara.

* Veti gasi in curand pe site toate informatiile necesare in legatura cu deschiderea Scolii de Brokeri.

©1992-2009 BURSA ROMANA DE CREANTE S.A. Toate drepturile rezervate.